Før retten tok lunsj tirsdag ble det klart at flere av jurymedlemmene var bekymret for sikkerheten i rettssalen. Et jurymedlem skal ha sagt at vedkommende fryktet at den drapstiltalte var i stand til «å gjøre hva som helst».

— Det var tre medlemmer som følte på en utrygghet. Et medlem hadde inntrykk av at tiltalte kunne gjøre hva som helst, sa rettens formann, Øistein Langbakk, da han redegjorde for saken etter lunsj.

Jurymedlemmene skal ha reagert på manglende vakthold rundt den drapstiltalte 40-åringen. Mannen ble løslatt fra varetekt i januar og kan bevege seg fritt i rettspausene.

Kino-massakre

Mandag fikk retten høre at den tiltalte 40-åringen tidligere har fantasert om å drepe andre mennesker, slik Fædrelandsvennen også har skrevet om. I en samtale med psykolog i 2010 skal han blant annet ha gitt utrykk for et ønske om å gjennomføre en kino-massakre.

Les også:

Det er disse opplysningene som skal ha utløst jurymedlemmenes frykt.

— Dette er en episode som ligger fire år tilbake i tid. Min klient oppsøkte da helsevesenet på eget initiativ og fikk en diagnose som gikk på depresjon. Den rettspsykiatriske erklæringen som foreligger i denne saken, viser at sinnstilstanden han hadde i 2010 ikke var til stede under denne handlingen, sa forsvarer John Christian Elden.

Verken forsvarer John Christian Elden eller aktor Beate Rullestad Jansen mente juryens frykt ga grunn til å kreve utsatt rettssak med nye jurymedlemmer. Foto: Erlend Olsbu

Ikke inhabile

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, skal ingen av jurymedlemmene ha ønsket å trekke seg. Lagmannsretten tok imidlertid opp saken i tilfelle aktor eller forsvarer mente frykten gjorde jurymedlemmene inhabile.

Les også:

Forsvarer Elden mente ikke at det var noen grunn til å begjære saken utsatt på grunn av inhabilitet.

— Samtlige jurymedlemmer er klar over at det kun er denne ene hendelsen saken omhandler. Nå får vi belyst det, sa Elden.

Den drapstiltalte 40-åringen ble løslatt fra varetekt 8. januar. Elden viste til at politiet på dette tidspunktet ikke mente det forelå noen gjentakelsesfare.

— Politiet har heller ikke funnet grunn til sikkerhetstiltak under rettssaken. Jurymedlemmene trenger ikke å være bekymret for sikkerheten, sa Elden.

Les også:

Fryktet opphevelse

Aktor Beate Rullestad Jansen overlot til lagmannsretten å avgjøre om saken burde utsettes.

— Jeg er usikker på hva som er riktig svar. Dersom lagretten ikke finner det betryggende å fortsette, må vi finne en ny lagrette, sa Rullestad Jansen.

Hun fryktet at forsvareren ville kunne bruke tvil om habilitet som grunnlag i en anke.

— Det skjer ikke, for da måtte jeg ha luftet det her, sier Elden til Fædrelandsvennen.

Lagdommer Øistein Langbakk konkluderte til slutt med at saken kunne fortsette med de samme jurymedlemmene.

— Lagmannsretten har ikke funnet grunn til å utsette saken. Når det ikke foreligger begjæringer om inhabilitet eller utsettelse, så fortsetter vi, sa Langbakk.