Elgokse knuste panseret og frontruten til politibilen. Foto: Politiet
Dag Hovden måtte bruke tjenestepistolen for å avlive elgen. Her er han avbildet i en annen sammenheng. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er en fryktelig ubehagelig opplevelse når du kommer bort i en så kraftig kollisjon. Det var også veldig ubehagelig å stå der alene med alvorlig skadet elg. Da er det mye som går gjennom hodet ditt, sier Dag Hovden til Fædrelandsvennen.

Måtte bråbremse

Natt til lørdag klokka 02 var lensmannen i Valle og Bykle på vei hjem fra et oppdrag på Evje alene i politibilen, en Mercedes-Benz Vito. Han hadde allerede måttet bråbremse en gang for å unngå å treffe en elg som krysset riksvei 9. Noen kilometer lenger nord, ved Flateland, gikk det helt galt da han møtte et nytt dyr.

Dag Hovden måtte bruke tjenestepistolen for å avlive elgen. Her er han avbildet i en annen sammenheng. Foto: Kjartan Bjelland

— Elgen kom løpende ut av skogen. Jeg så den ikke før den var på ti meters avstand. Det skjedde veldig fort, og jeg rakk så vidt å trø på bremsene, sier Hovden.

Han anslår at han holdt en fart på 60-70 km/t da bilen traff elgen. Den mellomstore oksen ble kastet til siden, og ble liggende på veien bak bilen.

Pistol i beltet

Lensmannen skjønte at dyret var hardt skadd, og visste hva han hadde i vente da han åpnet bildøren. Han gikk bak, løsnet tjenestepistolen fra hylsteret i beltet, og fyrte av to skudd mot elgen.

— Jeg er jeger, men ei rifle har nok bedre effekt enn en pistol, sier Hovden.

Elgokse knuste panseret og frontruten til politibilen. Foto: Politiet

Elgen kom seg på beina igjen, og lensmannen skjøt to skudd mot dyrets hode. Likevel klarte elgen å komme seg 50 meter ut på den islagte elva som renner lags riksveien før den endelig segnet om. Hovden valgte å ikke gå ut på isen. Han kontaktet politiets operasjonssentral som varslet viltnemda. Elgen ble fraktet ut på dagen lørdag.Politibilen fikk store skader, men Dag Hovden fikk kjørt den tilbake til lensmannskontoret i Valle. Den må nå gjennom en omfattende reparasjon. Den er for øvrig andre gang Dag Hovden kjører på en elg med en tjenestebil.

— Sist skjedde det for noen år siden, men da døde elgen momentant, sier lensmannen.