Frank Svaland fra Birkenes har jobbet som forskalingssnekker siden han var 17 år. Det siste halvannet året har han bodd i Grimstad og jobbet i et lite firma i byggebransjen.

— Vi fikk beskjed om at vi kom til å miste jobben 2. juni, firmaet ble slått konkurs to dager senere. Da sto jeg plutselig arbeidsledig, sier Frank Svaland.

Han har søkt mange jobber og levert CV personlig flere steder.

— Jeg har søkt jobber i hele landet, men kun fått to seriøse intervju. Jeg har inntrykk av at det er aktivitet i bransjen, men få faste stillinger, sier Svaland.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Utenlandsk konkurranse

For selv om småbedriftene går konkurs blir det ikke flere ledige stillinger hos de store.

Jeg har søkt jobber i hele landet, men kun fått to seriøse intervju.

— Små aktører kan ikke konkurrere mot de største. Når de så går konkurs, blir det naturlig nok mer jobb i de store bedriftene. Men i stedet for å ansette, velger de i stedet utenlandsk arbeidskraft på kontrakt eller midlertidig stillinger, forteller Svaland.

Han klarer ikke konkurrere med de utenlandske arbeiderne.

— Østeuropeerne er kjempefornøyde om de får jobb i Norge. Men det er umulig for meg å forsørge familien på lønn fra midlertidige stillinger, sier Svaland.

Tar grep

Familiemannen har innfunnet seg med at han ikke får jobbe med faget sitt.

— Nå tar jeg truckførerbevis. Forhåpentligvis kan jeg få en lagerjobb, selv om det betyr et kraftig lønnskutt, sier Svaland.

Tøff bransje

Ved utgangen av juni var arbeidsledigheten i Vest-Agder på 2,9 prosent, det er omtrent som landsgjennomsnittet. I Kristiansand er arbeidsledigheten på 3,5 prosent.

Bygg— og anleggsbransjen, butikk og salg og industri er bransjene med høyest ledighet i Vest-Agder. Mangelen på større prosjekter i landsdelen merkes på tallene.

— Hvis vi kunne satt i gang utbyggingen av E 39 eller begynt på et nytt prosjekt som Vågsbygdveien nå, ville ledighetstallene sunket igjen, sier seniorrådgiver i NAV, Egil Lindekleiv.

- Vær åpen

— Mange bedrifter sitter nok litt på gjerdet. Det har litt med Europa å gjøre og litt med stillstanden i egen økonomi, sier hodejeger Bjørn Åstveit.

Han mener Frank Svaland har gjort mye rett.

Hodejeger Bjørn Åstveit oppfordrer jobbsøkere til å aktivisere seg, oppsøke bedriftene og bruke nettverket sitt. Foto: Lillesvangstu, Ole

— På kort sikt må folk må slutte å være så opphengt i faget sitt. Se på alternativene og vær åpen for nye oppgaver. Kanskje man kan gjøre noe annet i en periode? Det å være en del av et arbeidsselskap er ekstremt viktig, sier hodejegeren.

På lengre sikt mener Åstveit at omskolering kan være et godt alternativ.

— Det viktigste er å være på hugget. Ta direkte kontakt med bedriftene, vær aktiv, ikke gi opp og bruk nettverket ditt, råder Åstveit.

Ingen flere ansettelser

Tom Syvertsen, HR-direktør, i entreprenørfirmaet Kruse Smith er delvis enig i Svalands syn på bransjen. Det kommer ikke flere ansettelser i nær framtid.

— De fleste entreprenørene på Sørlandet har nedbemannet i vår, sier Syvertsen.

Han forteller at flere utenlandske arbeidere har midlertidig stillinger gjennom vikarbyråer.

— Vi er veldig stolte over en stor andel egenansatte, men vi kan ikke konkurrere oss ut av bransjen, og derfor bruker vi også midlertidige ansettelser.

At de små firmaene går konkurs og de større overtar markedsandelen er han ikke enig i.

— Det ligger nok noe i det, men situasjonen er mye mer kompleks. Vår store organisasjon gjør at flere små aktører utkonkurrer oss også, forteller Syvertsen.

Viktig å være fleksibel

— Mange synes det er vanskelig å flytte på seg, men noen ganger er det nødvendig for å få jobb, sier seniorrådgiver i NAV, Egil Lindekleiv.

Ved utgangen av juni var arbeidsledigheten i Vest-Agder på 2,9 prosent, det er omtrent som landsgjennomsnittet. I Kristiansand er arbeidsledigheten på 3,5 prosent. Tallene holder seg rimelig stabile.

Størst ledighet i byene

— Større byer har som regel høyere arbeidsledighet enn mindre kommuner, sier seniorrådgiveren.

Forsiktig lavkonjunktur i norsk økonomi gir utslag i noe høyere ledighet nå. Bygg- og anleggsbransjen, butikk og salg og industri er bransjene med høyest ledighet i Vest-Agder. Mangelen på større prosjekter i landsdelen merkes på tallene.

— Hvis vi kunne satt i gang utbyggingen av E 39 eller begynt på et nytt prosjekt som Vågsbygdveien nå, ville ledighetstallene sunket igjen.

Han mener likevel det er liten grunn til pessimisme.

— De som har fagbrev eller en høyere utdanning vil sjelden stå lenge i ledighetskø hvis de er villig til å flytte på seg, hevder han.

Ikke vær kresen

Men mange opplever, selv om de både er fleksible og lite kresne, at det er vanskelig å få stabilt arbeid. Egil Lindekleiv råder dem til å være tålmodige og ikke gi opp. Samtidig anbefaler han dem å takke ja til jobber selv om det verken er drømmejobben eller i en bransje de ønsker seg til.

— Det er lettere å bytte jobb når du er i arbeid, enn å stå utenfor arbeidslivet og komme inn. Da ser potensielle arbeidsgivere at du er fleksibel, og du får flere referanser å vise til.

Han oppfordrer samtidig næringslivet til å ta sjansen på å tilby jobb til folk som i utgangspunktet ikke har riktig kompetanse.

— Vi får høre historier om at butikksjefer ikke vil ansette overkvalifiserte folk fordi de er redd for at de bare blir en kort stund, men arbeidsgiverne må ikke glemme at disse menneskene kan tilføre mye bra til en bedrift, sier seniorrådgiveren i NAV.