— Han rekker ikke å komme til Norge før torsdag ettermiddag fordi han må skaffe nye dokumenter i Italia, sier Muradis advokat Arild Humlen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Tolkens støttespiller Morten Ekeland sier at de vil lande på Gardermoen klokken 1650 torsdag. Deretter drar de til Mandal.

- Det ringer i et kjør fra norske medier, derfor må vi bli på Gardermoen et par timer for å snakke med media før vi drar videre til Kjevik, sier han.

Han sier de to føler seg som kasteballer i systemet. - Først skulle politiet ordne med billetter til ham, deretter sendte de saken til UDI. De sa nei til å behandle det praktiske, forteller Ekeland.

Saken ble derfor sendt til ambassaden i Roma. - De ordnet derimot kjapt opp. Faiz får visum som er den raskeste måten å ordne de riktige reisepapirene på, sier Ekeland.

Når Fædrelandsvennen snakker med ham er de to på vei til togstasjonen i Lecce for å dra til Roma, de må nemlig møte personlig opp på ambassaden.

For knapt

Onsdag sa Humlen at tolken og Ekeland skulle reise fra Roma til Norge onsdag ettermiddag. Men tiden var knapp fordi oppholdstillatelsen i Italia gikk ut klokka 9 onsdag morgen.

Klokken 12 onsdag sier Humlen til NTB at Muradi ikke kommer før torsdag ettermiddag.

Må til Roma

Årsaken er blant annet at Faizullah på grunn av manglende dokumenter måtte ta toget fra Lecce til Roma for å innhente reisedokumenter, i stedet for å fly fra Brindisi.

— Dermed vil han ikke rekke flyet i Roma før i morgen, opplyser Humlen.

Lenger tid

Han hadde fått beskjed om at det bare var å reise når dokumentene var klare, men dette tok altså lengre tid enn de hadde håpet.

Når den afghanske tolken ankommer Norge regner Humlen med at det blir avtalt tidspunkt med UDI for nye samtaler. Humlen sier at Muradi fortsatt er å registrert som flyktning i Norge.

— Ordren om uttransportering er kansellert, og han skal fortsette i det asylmoduset han var i tidspunktet før utreise. Det betyr at han ikke skal innregistreres på nytt, han skal ikke direkte til UDI, men tilbake til det stedet der han ble hentet. Så skal det fastsettes intervjuer av ham på ordinært sett, sier advokaten.

Muradi, som kjempet med norske styrker i Afghanistan, fikk mandag beskjed om at han får komme tilbake til Norge mens asylsøknaden hans behandles. Muradi ble tvangsutsendt til Italia i forrige uke. 22-åringen

jobbet i flere år for norske styrker i Afghanistan, både som tolk og som soldat under kamphandlingene.