_S2R0525.jpg
Politimester Kirsten Lindeberg, stabsjef i Agder politidistrikt Bård Austad, klinikksjef Geir Bøhler og brannsjefene Dag Svindseth og Rune Paulsen presenterer det nye nødnettet Foto: Torstein Øen

— Det er svært viktig at utstyret som skal benyttes fungerer forsvarlig og tilfredsstillende. Det er derfor bra at feil ble kjent før oppstart, og det er en riktig avgjørelse av Helseforetakenes driftsorganisasjon (HDO) å utsette overgang til nødnett for helsetjenesten, sier klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk i Sørlandet sykehus i en pressemelding.

— Svært beklagelig

Nødnettet ble ferdigstilt i Agder-fylkene 20. juni iår. Som første region i Norge, skulle de tre nødetatene i Agder gå sammen over på det nye digitale nødnettet onsdag klokken 12. Nå er det klart at dette ikke går for helsetjenesten.

Det var en skuffet klinikksjef som møtte pressen sammen med blant andre Agder-politimester Kirsten Lindeberg og Rune V. Paulsen, leder for 110-sentralen.

— For oss ble dette ikke den festdagen vi hadde tenkt. Det er svært beklagelig at vi ikke kommer i gang, sa Bøhler på pressekonferansen onsdag.

Det er påvist flere ulike feil og mangler etter den siste tidens testing, som ikke er rettet. En av feilene gjør at kontakten mellom AMK og nødnettets brukere svikter.

HDO har vært kjent med denne feilen siden februar, og en midlertidig restartløsning har vært i bruk ved flere andre kommunikasjonssentraler. Etter testing viser det seg at den midlertidige løsningen er ustabil ved blant annet AMK Sørlandet. Årsaken til det er ikke kjent.

Beslutningen om å utsette ble tatt tirsdag.

Har lært opp mange

— Mange ansatte i sykehuset og kommunehelsetjenesten har lagt ned et stort arbeid for å kunne starte opp på samme tid som politi og brannvesen. De involverte i prosjektet fra sykehusets side har vært aktive i å teste og avdekke feil underveis, og vi har hatt et håp om at disse kunne løses, sier Bøhler.

— Vil utsettelsen koste dere noe i kroner og ører?

— Vi har lært opp 12-1500 ansatte i det nye systemet. I den grad vi må ta dem ut av jobb igjen for å lære dem opp på nytt vil det ha en kostnadsside. Det vet vi ikke ennå, sier Bøhler til Fædrelandsvennen.

Dekker 80 prosent

45 ambulanser har fått montert ny kommunikasjonsradio, det samme har alle brann- og politibiler. 160 master skal gjøre at 100 prosent av befolkningen og 80 prosent av landarealet på landsbasis skal være dekket av nødnettet.

Dagfinn Sjøvik i Direktoratet for nødkommunikasjon er prosjektdirektør for nødnettet. Han sier feilen i Agder er knyttet til en dataserver, men kan ikke si hvor lang tid det vil ta før helsetjenesten også kommer med.

— Jeg ønsker ikke å spekulere i det. Vi har bedt leverandøren om å jobbe på spreng med dette, og håper at problemet kan være løst innen kort tid, sier Sjøvik til Fædrelandsvennen.

Kritikk fra Riksrevisjonen

Beslutningen om å utsette i Agder er tatt få dager etter at Riksrevisjonen kom med kritikk mot det nye nødnettet. Flere kritiske og alvorlige feil blir ikke rettet, ifølge Riksrevisjonen. De mener grunnen er at presset er stort for å klare målet om full utbygging innen utgangen av 2015. Dårlig lyd, spesielt i en-til-en-samtaler, og manglende dekning er blant problemene.

– Justis- og beredskapsdepartementet er fornøyd med at nødnettet fungerer brukbart for politisektoren. Det skjønner jeg. Men det bør jo også fungere for helsesektoren, sa riksrevisor Per-Kristian Foss til NTB i forrige uke.