— Dette gir flere byregioner helt nye muligheter, så nå er det bare å planlegge gode prosjekter innenfor de nye bymiljøavtalene.

Det sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Fædrelandsvennen. Grøvan sitter i Stortingets transportkomité som tirsdag avga sin innstilling til statsbudsjettet, og der er forslaget nedfelt i en flertallsmerknad.— En kjempegod nyhet. At Kristiansand nå inkluderes i det gode selskap er veldig positivt, og et klart skritt i riktig retning, fastslår ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Invitasjon til byene

At den blåblå regjeringen bare har prioritert Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim som verdige mottakere av statlige tilskudd til ny kollektiv infrastruktur, har falt flere tungt for brystet.

— I tillegg til Kristiansand, åpnes det nå for at også Drammen, Tromsø, Skien og Fredrikstad kan være aktuelle for finansieringstilskudd, sier Grøvan. Allerede i mai varslet han at han ville kjempe for at Kristiansand skulle komme inn på listen, og han er svært fornøyd med at KrF har fått flertall for forslaget.

— Dette er en invitasjon til byene om å komme opp med gode kollektivsatsinger, sier Grøvan.

Det følger ikke noe pengebeløp med avtalen, men de fire største byene kan søke om å få dekket inntil 50 prosent av investeringene i nye kollektivprosjekter. For de fem andre byregionene, vil det ikke være noen prosentgrense.— Det er ikke satt spesielle begrensninger, og beløpene må forhandles innenfor hver enkelt bymiljøavtale, sier Grøvan.

Betydelige midler

Foreløpig er det bare Oslo og Trondheim som har startet forhandlinger, mens Bergen og Stavanger venter på tur. Deretter kan de andre byene melde sin interesse. Kristiansand planlegger å gjøre vedtak om ny bymiljøavtale i 2017. — Vi har begynt å arbeide med en skisse for hvor mye midler vi vil trenge, men har ingen konkrete tall på bordet ennå, sier Arvid Grundekjøn.

— Men det er klart at når all trafikkvekst skal tas på kollektiv, gange og sykkel, må vi ha en kollektivsatsing som er der for å ta i mot den veksten. Til det trengs betydelige midler. At det nå blir avklart at vi kan få drahjelp fra sentralt hold er svært positivt, sier han.