Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF), har blitt truet en gang i løpet av sine snart 16 år som politiker. Foto: Kjetil Reie
Vidar Kleppe (Demokratene) måtte under en valgkamp si ifra til politiet hvor han befant seg. Drapstrusler mot ham har blitt etterforsket av politiet både i 1999 og i 2009. Foto: Tore André Baardsen
Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), ble utsatt for utpressingsforsøk. Her i forbindelse med rettssaken der en 19 år gammel mann ble dømt. Foto: Jon Anders Skau
Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), opplevde at debatten om eiendomsskatt førte til at han ble truet. Foto: Torstein Øen

Brevet som Kari Henriksen mottok etter en tv-debatt bestod av bokstaver som var klippet ut og limt på et ark.

— Det sto at jeg «skulle brennes» og at jeg «ikke hadde livets rett». Det syntes jeg var ubehagelig, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) om brevet hun fikk i 2011 og som ble levert til Politiets sikkerhetstjeneste.

Blant norske rikspolitikere har 70 prosent opplevd å få plagsomme brev. 30 prosent har opplevd at de selv eller familien har blitt truet.

Det viser en undersøkelse som Politihøgskolen har gjort for PST og som er gjengitt i VG.

Les også:

Drapstrusler

Vidar Kleppe har opplevd drapstrusler både da han satt på Stortinget for Frp og i lokalpolitikken.

Under valgkampen i 1999 ble både han og Øystein Hedstrøm drapstruet. Det samme skjedde for fem år siden da en tidligere partifelle i Demokratene ble tiltalt for drapstrusler.

Les også:

— Når du opplever slik ting, er det bare småtterier å stille opp i Oslo og bli pepret med tomater og egg, sier Kleppe som ikke anmelder alt.

— Jeg har opplevd både at postkassen har blitt sprengt og at noen har skåret opp dekkene på bilen. På partikontoret har vi opplevd ruteknusing og at PCer har blitt stjålet. Men de sakene blir bare henlagt, sier Kleppe.

Under en valgkamp måtte han også si ifra til politiet hvor han gikk.

— Det er ikke hyggelig å drive valgkamp på den måten i et demokrati som Norge. Men i slike saker er politiet veldig flinke.

Eiendomsskatt

I Kristiansand har både ordfører Arvid Grundekjøn (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) kontaktet politiet etter utpressing og trusler.

Jørgen Kristiansen fikk melding om at hverken han eller familien kunne føle seg trygge. Det skjedde etter at bystyret gjorde et vedtak som innebar økt eiendomsskatt.

— Jeg tok kontakt med politiet og hadde direktenummer til leder av operasjonssentralen den natten. Men det er den eneste gangen gjennom 12 år at jeg har opplevd trusler, og med tanke på hvor mange saker vi er gjennom, er det kanskje ikke spesielt mye.

Utpressing

Arvid Grundekjøn fikk på sin side utpressingsbrev der han ble krevd for 1,2 millioner. En 19 år gammel mann ble dømt for utpressingsforsøk.

— Politiet var veldig effektive og saken var løst på kort tid, sier Grundekjøn som mener det sterke fokuset på hans formue kan ha vært en av grunnene til utpressingsforsøket.

— Det hadde i hvert fall vært et veldig fokus på politikernes økonomi og min ligningsformue var også referert til i brevet.

Les også:

Gir seg ikke

Grundekjøn gir seg som ordfører etter en periode, men det er av helt andre grunner enn utpressingsbrevet.

I nabokommunen Vennesla har ordfører Torhild Bransdal (KrF) vært ordfører i snart 16 år, og blitt truet en gang.

— Det var en psykisk ustabil person, men det var reelt nok og jeg hadde løpende dialog med politiet, sier Bransdal.

Hun har også fått sjikanerende brev.

— Det er tøft å stille seg til dispensasjon og det har blitt hardere etter sosiale medier kom.

Hun har likevel aldri vurdert å gi seg. Det har ikke Vidar Kleppe heller.

— Jeg har sterk psyke og er oppegående, og heldigvis for det.