— Hvorfor betoner dere Kristiansands rolle hele tiden og alltid? Jeg forventer at dere minner Kristiansand om byens ansvar for omkringliggende områder like mye som dere hele tiden minner oss andre om å ta ansvar for Kristiansand, tordnet ordfører Bransdal i kommunestyret torsdag kveld.

Da hadde nettopp Dag Petter Sødal fra fylkesmannen og Lars Dahlen fra KS i en halvtime informert om kommunereformen til regjeringen og behovet for større kommuner. Begge la stor vekt på at det som er bra for Kristiansand er bra for hele Agder.

Les også:

Les også:

Sødal la fram plansjer som viser at Stor-Kristiansand (alle sju kommunene) vil få over 80 millioner mer å rutte med i året. Han sa også at et årsverk i sentrale strøk er mer lønnsomt enn årsverk i utkantene, og at det som er bra for Kristiansand er bra for hele Agder.

Jeg forventer at fylkesmannen anser en innbygger i Vennesla, Iveland eller Birkenes like verdifull som en innbygger i Kristiansand

— Jeg forventer at fylkesmannen anser en innbygger i Vennesla, Iveland eller Birkenes like verdifull som en innbygger i Kristiansand, repliserte ordfører Bransdal.

Lars Dahlen snakket om behovet for større kommuner for å skape attraktive fagmiljøer og for å skaffe nok fagfolk. Han minnet også om at Kristiansand kan bli forbigått av en rekke andre byer i størrelse, hvis ikke det blir sammenslåing lokalt.

- Massiv sentralisering

Det tente varaordfører Berit Kittelsen (Ap):

Det blir ikke flere ansatte eller fagfolk av større kommuner

— Jeg ser for meg den eldre i Iveland som vil på sykehjem i Iveland, og så skal det komme en sykepleier fra Vågsbygd for å pleie ham. Nei, i storkommunen vet vi hva som skjer. Det kommer ingen sykepleier til Iveland. I stedet får den gamle plass på Ternevig i Vågsbygd. Det blir ikke flere ansatte eller fagfolk av større kommuner. Dette er massiv sentralisering, sa varaordfører Berit Kittelsen.

Ordfører Bransdal var mektig irritert over alt snakket om å styrke Kristiansand.

Dag Petter Sødal og Lars Dahlen måtte stå skolerett i Vennesla kommunestyre da de kom til bygda for å snakke om kommunesammenslåing. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Fylkesmannen er for hele Vest-Agder og KS er for flere kommuner enn Kristiansand. Dere får ta med våre argumenter også.

Ba om å banne

Eivind Drivenes i Sp var så sint at han ba om lov til å banne. Det fikk han ikke av ordføreren. Men han sa:

— Jeg har sjelden vært så irritert etter en gjennomgang fra en representant fra fylkesmannen. Det snakkes kun om stordrift, sentralisering og Kristiansands behov. Jeg har ett mandat: Velgerne i Venneslas beste, sa han.

KrFs Olav Eivindson likte dårlig at fylkesmannen argumenterte med ekstra penger ved sammenslåing med Kristiansand.

— Hva er 80 millioner kroner. I storkommunen skal administrasjonen til byen. Da kommer kravet om nytt administrasjonsbygg fort. Allerede der vil vi tape mye mer enn vi tjener, sa han.

Kristiansand vil innlemme oss andre i byen. Det er noe annet enn sammenslåing

— Vi skal utrede nye kommunegrenser ja. Men ikke på premissene til Kristiansand. Kristiansand vil innlemme oss andre i byen. Det er noe annet enn sammenslåing, sa Berit Kittelsen.

Overrasket

Lars Dahlen sier han ikke har fått noen slike reaksjoner i andre kommuner han har holdt foredrag om prosessen.

— Det var sterkt engasjement, men jeg reagerer litt på at de kritiserte oss i stedet for å se mulighetene i den reformen som Stortinget har bestemt skal gjennomføres.