KRISTIANSAND: Se video av kampsang øverst i artikkelen!

— I kveld vedtar bystyret en utredning av planene som foreløpig er lansert for vestkorridoren fra Grauthelleren mot Søgne. Denne korridoren går rett gjennom Vågsbygdskauen, altså over Fiskåvannet, Bukksteinsvannet og Øygardsvann. Dette er noen av de fineste delene av skogen i Vågsbygd. Derfor er dette skandaløse planer, sier Halvor Fjermeros.

Les mer under bildet.

Halvor Fjermeros holder en liten appell, hvor han forteller om hvordan planene om den nye ringveien rundt Kristiansand vil ødelegge friluftsområder. Foto: Tormod Flem Vegge

Onsdag ettermiddag var rundt 40 mennesker på Øvre Torv i Kristiansand for å protestere mot trasé-planene i tilknytning til den nye omkjøringsveien rundt Kristiansand.

Bystyret behandlet noe senere planprogrammet for «E 18/E 39 Ytre ringvei», og vedtok planene som de fremmøtte frykter.

Hyllet Vågsbygdskauen

Halvor Fjermeros (Rødt) fremførte en hyllingssang til Vågsbygdskauen på paviljongen, akkompagnert av bandet sitt. Sangen ble for øvrig brukt da Bråvann ble bygget ut, da det ble kjempet mot bro i Kjosdalen.

Rundt 40 personer møtte fram for å vise sine protester mot at planene for E18/E39 Ytre ringvei berører naturen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Her kommer vi fra Vågsbygd-skau-au-en. Vi har bodd er helt fra Svarte-dau-au-en... Plutselig her forleden år, ble freden brutt i skogen vår. Mann med bor, mann med planer ville bygge bro og blokker. Men vågsbygdfolket betakket seg og stelte i stand en hurlumhei. Så nå finnes det verken bro eller vei.., sang han for de fremmøtte, før aksjonen fortsatte foran rådhuset.

(Se video av kampsangen øverst i artikkelen!)

Den musikalske politikeren mener at blant andre ordfører Arvid Grundekjøn (H) forrige uke ville presse gjennom nye veiplaner på bystyremøtet, og at dette er kritikkverdig.

— Det er en overil måte å drive planarbeid på. Derfor satte vi en stopper for avgjørelsen forrige uke, sier Fjermeros, som har troen på at det på sikt vil være mulig å endre planene som berører friluftsområdene i byen.

Vil har «markagrense«

Han vil at politikerne i Kristiansand bør vedta grenser for hvor det kan gjøre inngrep i naturen.

— I Oslo har de ei «markagrense», som er hellig. Ei slik grense må vi også få på plass i Kristiansand. Nå tilpasser jo politikerne grensene etter forgodtbefinnende, mener politikeren.

Facebook-aksjon

Maren S. Terjesen og Thor Kristian Hanisch står bak en Facebook-aksjon, kalt «Ytre ringvei bort fra Kristiansands turområder». Facebook-gruppen har nå rundt 1300 medlemmer, og de to initiativtakerne hadde oppfordret medlemmene til å møte fram foran Rådhuset onsdag.

Maren S. Terjesen og Thor Kristian Hanisch har startet en Facebook-aksjon for å bekjempe planene som berører naturen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi ønsker primært få på plass en grundig utredning av alle mulige traseer for Ytre ringvei, slik at vi får en optimal løsning for beboere og naturen, understreker Terjesen.

— Mange av oss mener det er helt unødvendig å bygge en slik ringvei, samtidig som E 39 utvides, fortsetter Hanisch, som mener at tungtrafikken, som nå går på vei, bør erstattes med varetransport via båt og jernbane.

- Gratis buss i 40 år

Marthe Rostvåg Ulltvei-Moe, leder for Naturvernforbundet i Vest-Agder, vil ha minst mulig firefeltsvei.

— Vi i Naturvernforbundet mener det er feil å planlegge en 39 meter bred vei gjennom turområdene, påpeker Ulltvei-Moe.

— I stedet for å bruke seks milliarder kroner på en ny vei, kunne heller hele befolkningen i Vest-Agder kjørt gratis buss i 40 år, foreslår hun med et smil.