Butikk 1.jpg Foto: Torstein Øen

Flere forskjellige aktører skal være interessert i å starte opp matvarebutikk på Justneshalvøya hvis politikerne tillater det.

— Beboerne her har uttalt et sterkt ønske om at de vil ha både butikk og forsamlingslokale. Vi ser at det er et veldig sterkt behov for det, sier Lis Barbro Nyland, leder i Justneshalvøya Velforening.

Utbygger Topdalsfjorden Utvikling vil legge butikken like ved avkjøringen til det nye boligområdet på Justneshalvøya. På Justneshalvøya er det nå 1300 innbyggere, men det er regulert inn boliger for opptil 3000 innbyggere.

Mens innbyggerne på Justneshalvøya ønsker butikk, mener andre innbyggere i bydelen at en slik etablering kan føre til at butikken i Justvik blir nedlagt. Foto: Fredrik Linge Nygaard/Strek Arkitekter (fotomontasje)

— Vi har fått henvendelser fra beboerne om butikk i flere år. I tillegg ønsker Justnes Misjonskirke et forsamlingslokale. Vi mener vi har funnet en løsning der vi kan forene disse behovene, sier Sjur Eftevaag, daglig leder i Topdalsfjorden Utvikling.

Motstand

Topdalsfjorden Utvikling har regulert Justneshalvøya, men har hele tiden møtt motstand fra Kristiansand kommune når de vil bygge butikk. Det får de også når de nå tar fram igjen gamle planer.

Når politikerne i byutviklingsstyret skal behandle saken 11. desember, anbefaler nemlig administrasjonen at de sier nei. De mener butikken vil bli en konkurrent til Justvik sentrum som ligger like ved og som er utpekt til bydelssentrum. I tillegg er planen i strid med dagens kommuneplan og reguleringsplan.Også velforeningene i Justnes og Justvik protesterer.

— Dette er todelt. Det ene er at vi er redde for at dette vil svekke Justvik og føre til at butikken her blir nedlagt. Det andre momentet, som vi kanskje er mest opptatt av, er at det er i strid med gjeldende reguleringsplan. Politikerne bør respektere vedtakene de gjorde for bare få år siden, sier Christian Justnes, leder i Justnes Vel.

Politisk

Utbyggerne av boligområdet på Justneshalvøya, mener at innbyggerne trenger en matvarebutikk og et forsamlingslokale. Nå søker de om å få etablere det i dette området på veien opp til boligene på Justneshalvøya. Planene møter protester fra andre velforeninger i bydelen. Foto: Torstein Øen

Også i Justvik Vel jobber de med å få politikerne til å si nei. Også de mener at planene er et for stort inngrep og at det svekker Justvik.— Vi ønsker ikke at Justvik skal bli delt, men at vi skal stå samlet. Da kan vi sammen kjempe for å forbedre området, sier Birgit Kvarnes-Olsen, leder i Justvik Vel.

På Justneshalvøya er de uenige i at en butikk vil svekke Justvik sentrum. De tror planene tvert imot vil føre til at flere vil bruke nærområdet.

— Vi tror fullt og fast på at dette vil gi mer liv og være positivt for hele området. Vi tror ikke planene påvirker Justvik sentrum negativt, sier Lis Barbro Nyland i Justneshalvøya Velforening.

Menighet

Ifølge Nyland ønsker også folk på Justneshalvøya et forsamlingslokale der de kan samles. I den planlagte utbyggingen, er det planer om både butikk og forsamlingslokale. Menigheten Justnes Misjonskirke er interessert i å bruke lokalet.

Onsdag skal politikerne bestemme om det blir utbygging.— Vi mener dette er en god plassering. Alle kjører forbi når de skal hjem, og vi har stor forståelse for at et område som kan få opptil 3000 innbyggere vil ha forsamlingslokale og butikk i nærheten, sier Sjur Eftevaag.