— Vi synes det er veldig synd for studentene at det ikke er flere hele stillinger å rekruttere til. Det er også synd for regionen, som risikerer at ferdig utdannede sykepleiere tar seg jobb andre steder, sier Anne K. Flaatten Tønsberg, instituttleder ved institutt for helse og sykepleievitenskap ved UiA.

Sykepleierutdanningen er med sine 800 studenter en av de største i landet. De utgjør også halvparten av studentene ved Fakultet for helse og idrettsvitenskap.

Blant de som har utdannet seg ved dette fakultetet, er det kun 42 prosent som jobber i heltid etter avsluttet studier. Blant ingeniør og realfagstudentene er det 95 prosent.

Kvinner

Tallene kommer fram i kandidatundersøkelsen som TNS Gallup har utført for UiA. Den viser også store forskjeller mellom kvinner og menn.

NETT_utdanning_deltid_280px.gif

— Det er jo flest kvinner ved sykepleierutdanningen, og man kan jo spørre seg om menn hadde funnet seg i å ta en utdanning der det er så stor sjanse for at du må begynne i en deltidsstilling, sier Tønsberg.Fylkesrepresentant og styremedlem i studentorganisasjonen til Norsk Sykepleierforbund, Silje Linnerud, sier at deres egne undersøkelser viser det samme. Nyutdannede sykepleiere må jobbe ufrivillig deltid og ofte i flere stillinger.

— Inntrykket vårt er at det er for få muligheter for nyutdannede sykepleiere. Jeg tror mange arbeidsgivere risikerer å miste verdifull arbeidskraft fordi de ikke kan tilby fulle stillinger til nyutdannede.

Halve stillinger

Universitet har tatt opp problemet med deltidsarbeid med både kommunene i Agder og Sørlandet sykehus som de samarbeider med når studentene skal i praksis.

Sørlandet sykehus er i dag det sykehuset i Helse Sør-Øst med flest deltidsansatte, og deltidsstillinger er ofte er det eneste de har å tilby nyutdannede sykepleiere.

— Unge, nyutdannede sykepleiere burde få anledning til å jobbe fulltid, men får det i liten grad. Grunnen er at vi har et stabilt personal, og loven og avtaleverket sikrer at faste medarbeidere står først i køen for å få økt sine stillinger, sier Nina Føreland, organisasjonsdirektør ved Sørlandet sykehus.

Hun forklarer de mange deltidsstillingene med helgejobbing: En full stilling ved sykehuset i dag innebærer ofte at sykepleierne må jobbe hver tredje helg. Nyansatte må stort sett også jobbe mer enn hver tredje helg, siden sykehuset mener det må til for å sikre forsvarlig drift.

Helgejobbing

Ifølge Føreland har de i dag ikke problemer med å rekruttere sykepleiere til alle deltidsstillingene. Men hun frykter at de vil få det på sikt.

— Vi vil ha en dreining mot hele stillinger, for vi trenger sykepleiernes kompetanse. Men da må de jobbe noe mer en hver tredje helg.

Men det vil ikke studentene gjøre til en hovedregel.

— Det er sikkert noen som ønsker det, men det må ikke bli en regel at de som er nyutdannet alltid skal jobbe mer enn hver tredje helg. Dette må være likt for de nyutdannede og de som allerede jar fast jobb, sier Silje Linnerud.

Ønsker 80 prosent stilling

Sørlandet sykehus og Kristiansand kommune er de to største arbeidsgiverne for sykepleiere i Agder.

Begge sier at det store flertallet av de som jobber deltid ønsker det selv.

— Vi har hatt et prosjekt med flere heltidsstillinger siden 2007. For Kristiansand er det ikke lenger noe stort problem med ufrivillig deltid, sier Lars Dahlen, helse og sosialdirektør i Kristiansand.

Ifølge Dahlen vil de fleste sykepleierne jobbe 80 prosent. Kommunen vil derimot at de jobber i hele stillinger.

— På sikt ønsker vi at flere jobber i fulle stillinger. Det gir mer kontinuitet og færre å betjene.

Ved Sørlandet sykehus lover de også forbedring. Der planlegger de blant annet traineestillinger der nyutdannede sykepleiere får jobbe på forskjellige avdelinger før de går over i faste, hele stillinger.