Malingen flasser ved inngangspartiene til flere av forretningene i byens "juvelgate". Foto: Roar Greipsland
Veksten av grønske ligger i trapper og på kledning. Foto: Roar Greipsland
Hvor pizzarestauranten Jonas B. Gundersen holdt hus, har nye gårdeierne renovert og malt den til gatas nye smykke. Foto: Roar Greipsland
Gårdeier Bernt T. Walther vil ta affære på bygget sitt i gågata før sommeren. Foto: Roar Greipsland

— Mandals bygninger bør fremstå rene og hvite, gjerne nymalte. Med 650 bevaringsverdige hus i byen har vi en stor skatt å ta vare på, sier ordfører Tore Askildsen, som også er leder av Mandal Næringsutvikling.

Men Mandals gågate, den handelsnæringen ynder å betegne som selve «juvelen», er merket av bygninger som forfaller. Utråtnet kledning, avflasset maling, og nærmest mosekledde trapper preger gågaten.

Bygget til Bernt T. Walther har tydelig slitasje, men vil ifølge gårdeieren bli reparert ganske snarlig. Foto: Roar Greipsland
En rekke steder på gateplan er hjørnebord og vannbord delvis utråtnet. Foto: Roar Greipsland
Malingen flasser ved inngangspartiene til flere av forretningene i byens "juvelgate". Foto: Roar Greipsland
Gårdeier Per Daniel Lohne mener gågata er byens viktigste, og derfor bør se representativ ut. Lohne skal reparere fasaden som vender ut mot gata før sommeren. Foto: Roar Greipsland
En rekke steder på gateplan er hjørnebord og vannbord delvis utråtnet. Foto: Roar Greipsland
Utråtnet kledning og ødelagte nedløpsrenner midt i byens travleste og mest populære handlegate. Foto: Roar Greipsland
Sliten fasade flere steder i gågata. Foto: Roar Greipsland
En vegg for tidligere oppslag av lokal karakter ser i dag slik ut. Foto: Roar Greipsland
Malingen flasser ved inngangspartiene til flere av forretningene i byens "juvelgate". Foto: Roar Greipsland

Langt fra blankpusset— Nei, juvelen er dessverre ikke blankpusset, erkjenner leder av Mandal Handel og Serviceforening, Patricia Hartmann.

Hun og Mandal Næringsutvikling oppfordrer nå samtlige gårdeiere til å «shine» opp byggene i forkant av sommeren.

— Flere gårder er pusset opp, men resten av eierne må ta ansvar og følge etter. Særlig nå som gågata møter konkurranse fra det nye senteret i byen, er det viktig at den fremstår attraktiv, poengterer Hartmann.

Unntakene finnes

Postgården, Grandgården, Lindesnesgården og restauranten Smoi er renoverte og malte. Eksemplene på det stikk motsatte er derimot flere.

Eiendomsutvikler Erik Tønnesen har hånd om en stor mengde bygg, og er gågatas ubestridte eiendomsbaron. Flere av gårdene hans er renovert, mens andre vitner om dårligere vedlikehold.

— Fremstår byggene dine slik de bør i byens mest populære gate?

— Jeg mener selv jeg alltid har vært en av de beste på vedlikehold i gågata. Men, ja, det er dårlige ting, og jeg har bestilt snekker slik at det blir utbedret før sommeren. Markiser, kledning og takrenner skal skiftes ut, sier Tønnesen.

Samtidig mener han kommunen må ta ansvar for det offentlige rom, sørge for sittebenker og sykkelstativer.

Tar snarlig grep

Per Daniel Lohne, eier av Lohnegården, har også flere synlige råteskader på deler av bygningsmassen.

— Denne gata er Mandals kulturarv, og viktigste gata i byen. Vedlikeholder vi ikke, får vi heller ikke leietakere. Samtidig må vi ha inn leie for å kunne vedlikeholde, sier Lohne.

— Vi skal ta grep på fasaden mot gågata før sommeren.

Heller ikke Jarl Skoge som eier forretningsbygget hvor Salvesen Libris holder hus, er stolt av bygget slik det fremstår i dag.

— I fjor skiftet vi ut alt råttent treverk, og vi skal sørge for at det blir malt nå i vår. Det er viktig at det fremstår fint og vedlikeholdt, sier Skoge.

En stor skatt

Bygget hvor fotograf Peder Austrud har utstilling, ved inngangen til gågata, er trolig det mest forfalne og malingsflassede i hele strøket. Eieren er Bernt T. Walther, bosatt i Bergen.

— Fasaden ble malt for to og et halvt år siden, men flasser på uforklarlig vis av igjen. Nå skal vi skifte tak og gjøre om fasaden slik at det blir fint. Det er viktig både for meg selv og for hele byen at det fremstår ordentlig og attraktivt, sier Walther.

Særlig med tanke på konkurransen fra det nye kjøpesenteret Amfi Mandal, synes Walther at gårdeierne nå må ta grep.