— Vi kan ikke si noe ennå. Vi har nå boret tre hull. Dette må analyseres. Vi håper det kun er gått et overflateras og at alt innover i feltet er stabilt. Boreprøvene vil vise om vi har en mer alvorlig situasjon, sa geotekniker i Rambøll Ernst Pytten lørdag ettermiddag.

Sverre Finnestad (t.v) og Ole Heiseldal har bodd på Monen store deler av livene sine. De er ikke nervøse, men tror grunnen under dem er trygg. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Fremdeles evakuert

De sju personene i to hus i Katthola under Monen, forblir evakuert til minst over helga. Pytten vil ikke anbefale tilbakeflytting før grunnforholdene under hele Monen er skikkelig kartlagt. Oppå Monen ligger 10-12 bolighus. Ny vurdering av situasjonen gjøres mandag.

Jonas Riise i Rambøll var på plass med borerigg lørdag morgen. Første hull ble boret helt ute ved raskanten, på plenen til Jarl Slettene. Her viste måleapparatene 24,8 meter med løsmasse før fjellgrunn.

— Alt er sikkert ikke leire, men det er langt ned til fast fjell, sa Riise.

Beboer overrasket

Ole Heiseldal har bodd på Monen store deler av livet. Han var overrasket.

— Vi er ikke redde, men kanskje litt bekymret. 24 meter ned til fjell var mye mer enn jeg trodde. Men kommunen har vært veldig raske og profesjonelle. Dette vil helt sikkert bli vurdert riktig, og jeg er ikke redd for å bo her, sier han.

Nabo Sverre Finnestad har bodd på Monen hele livet. Han er ikke bekymret. Han sier det stadig har gått mindre ras ute ved kanten, men han tror ikke noe på at Monen er ustabil. Han mener høstens kraftige vind har fått trær til å bevege seg så kraftig at røttene har løst opp leirmasser i grunnen. Når regnet så pøste ned, kom raset.

Inne ved veien

Til sammen skal det bores sju hull i området i helga. Det skal bores ute ved kanten, inne i hagene på Monen og flere hull helt oppe ved Ravnåsvegen.

— Vi ønsker en total oversikt over grunnen, og om det er partier eller lommer med ustabil grunn. Det er for tidlig å snakke om tiltak. Det er en rekke alternativer, men foreløpig heller vi mot at vi ikke har en mer alvorlig situasjon og at det er snakk om et overflateras, sier Pytten.