— Vi har fått gehør i Ap for at Sørlandslaben skal prioriteres og at det skal følge penger med satsingen. Nå er det opp til regjeringen å levere, sier stortingsrepresentant Odd Omland fra Vest-Agder Ap.

Presser på

Opprettelsen av Sørlandslaben, som nå har fått det velklingende navnet Mechatronic Innovation Lab, har vært etterspurt i flere år. Under Arendalsuka i august 2013 presenterte Sørlandsutvalget sine planer om opprettelsen av Sørlandslaben.

— Vi fikk kritikk av opposisjonen dagen etter for at ikke pengene forelå umiddelbert, sier daværende næringsminister Trond Giske.

Siden har laben blitt liggende i kategorien «gode hensikter». Pengene er det foreløpig ingen som har satt av på et statsbudsjett.

Mens vi har råd

Sørlandslaben ved Universitetet i Agder i Grimstad har bedt om 20 millioner kroner det første året og 80 millioner året etter. Laben er et felles materialtest- og produktlaboratorium for industrien og UiA.

— Mange tror at oljekrisa først og fremst er ei krise for Rogaland. Det er det ikke. Derfor er det viktig å komme på banen med et tilbud til den høykompetente arbeidskraften som finnes på Sørlandet. Det må skje nå, mens vi ennå har råd til det, sier Giske.

Fiberkabel og elavgift

Omland fikk også gehør for å legge en fiberkabel over Nordsjøen sammen med kraftkabelen som skal bygges mellom Sirdal og Wilster i Tyskland.

— Fiberkabelen vil gi mulighet for å opprette grønne datasentre i landsdelen. Hvis vi får lagt fiberkabelen sammen med kraftkabelen sparer vi 75 prosent av kostnadene ved å legge fiberkabel fra kontinentet til Norge, sier Omland.

Stortingsrepresentanten er også fornøyd med at det ser ut som om partiet vil gå inn for å redusere elavgiften for datasentre på over fem megawatt.