— Lokal klimakamp blir en hovedsak for oss fremover, sier partiets gruppeleder Mette Gundersen.

— Vi har vært for feige. Politikk kan ikke bare være å snakke om holdningsendringer. Nå må vi våge å være upopulære. Politikk er å handle. Vi må gjøre det riktige, sier leder av Kristiansand Ap, Terje Næss.

Miljøoffensiven begynte med medlemsmøte torsdag. Miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune og De Grønnes Birte Simonsen var kalt inn som foredragsholdere.

— Dette gjør vi fordi vi ønsker å bygge en ny miljøallianse i byen. Ting går på flere områder i gal retning. Kristiansand må igjen bli en foregangsby i miljøsaken, sa Gundersen.

Røykeloven

Simonsen dro de store linjene og snakket om da hun gikk ut av SV på 70-tallet. Det skjedde fordi hver gang hun snakket om å rense Byfjorden, ble det strid i partiet - grunnet hensynet til alle de ansatte på daværende Falconbridge.

Aps Mette Gundersen lyttet til De Grønnes Birte Simonsen da hun kom til Aps partimøte og sa hun var lei holdninger og at hun ønsker handling. Kristiansand Ap lover miljøvalg neste høst. Foto: Torstein Øen

— Vi kunne ikke vente på holdninger. Til slutt bestemte noen at fjorden skulle bli ren. Ingen er mot det i dag. Samme med røykeloven. Den var en brutal, politisk handling. Etterpå kommer holdningene. Ingen er mot den nå. Jeg er lei snakk om holdninger i miljøpolitikken. Det er handling som må til, sa hun.Birte Simonsen sparket litt også. Hun var glad for nyorienteringen i Ap, men syntes partiet kunne tenkt mer på miljøet mens de hadde regjeringsmakt.

— Vi må tenke globalt og handle lokalt. Derfor blir miljøpolitikk en av tre hovedsaker for oss i valgkampen sammen med helse og skole, sa Mette Gundersen.

- Gal retning

Gundersen mener byen går i gal retning, og kom med eksempler:

• Bystyret vil utrede å slutte med kildesortering for å få billigere søppelinnsamling

• Deler av den borgerlige koalisjonen vil tillate flere parkeringsplasser ved etableringer enn klimaplanen og kommuneplanen forutsetter

— Når Høyres gruppeleder også betviler at biltrafikken vil være et klimaproblem, fremover, sier det mye Det er diskusjon om rushtidsavgift, det sås tvil om politiske løsninger som sikrer oss belønningsmidler og hele Kristiansands miljøsatsing bremses opp. Støodden-saken er et meget godt eksempel på disse kreftene. Heldigvis ender akkurat den godt. Vi må ha en helt annen miljøpolitikk, sa hun.

- Vi må alle endre oss

— Hva vil dere, konkret?

— Dette er starten. Vi skal utarbeide et offensivt miljøpolitisk manifest. Kommunevalget neste år skal bli et miljøvalg i Kristiansand. Skal vi ta klimakampen på alvor lokalt, må vi alle endre vårt handlingsmønster. Dette skal vi konkretisere i virkelig politikk. vi skal mene noe om biltrafikk, om kollektivsatsing. Det kommer mye konkret, sier Mette Gundersen.

— Det er ganske uvanlig at Ap kaller inn folk fra andre partier til partimøter?

— Vi skal lære av Birte Simonsen, som har jobbet med miljø i tiår, og vi ser posisjonen De Grønne nå får. Jeg håper partiene i Kristiansand fremover kan kappes om å bli bedre på miljø. Ap skal gjøre sitt, sier Gundersen.

- Bommene må flyttes

Miljøvernsjef Øystein Holvik vil flytte bomstasjoner slik at folk kjører kort, ikke langt.

Kristiansand

— Jeg vil ikke være for konkret. Men det er rart at det er gratis fra Rona til Sørlandsparken, når det er like kort å kjøre til Kvadraturen. I fremtiden må bommene stå slik at folk kjører til det senteret som ligger kortest unna. Bommene må skape klimagevinst, mener han.

— Når bompengeordningen skal revurderes, må vi få til en løsning som begrenser trafikken enda mer, sier han.

Holvik mener mye går i riktig retning, men han ser også mangler. Han kom med flere konkrete klimaforslag på Aps partimøte:

• Innføre p-avgift ved UiA.

• Tettere utbygging. Hamrevann må droppes

• Kommunen må gå over til elbiler.

• Legge arbeidsplasser sentralt. Det er mer hvor folk jobber, enn hvor de bor, som avgjør om de tar buss eller bil.