-Veldig koselig. Gøy at de får til så mye, sa Anette Thorkildsen, som hadde med seg nevø Jørgen Paulsen (8) og sønnene Fredrik Thorkildsen (7) og Adrian Thorkildsen (3) Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Ingebjørg Moy gikk fornøyd hjem med en gressklipper til fem hundre kroner. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Agnar Espegren var grillbestyrer og serverte 3.500 pølser gratis. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Jorunn Paulsen fikk Ipad ( og en del annet utstyr) til sin mor for under 3000 kroner på auksjonen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Det kunne gått galt da hoppesklia veltet, men ingen kom til skade. Her er barna i full gang igjen med å leke seg. To vakter passer på at ikke den skal velte igjen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Folksomt på Hunsfos Næringspark lørdag. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Se bildeserie øverst i artikkelen!

VENNESLA: — Vi er kjempefornøyd, og er godt foran skjema. Men vi har så vidt begynt. Her på de 230 dekarane på Hunsøya kan veldig store ting skje, sier Trygve Aas, en av de fem eierne bak Hunsfos Næringspark.

Det var 126 årsverk i papirfabrikken på slutten. Nå jobber det flere enn 2,5 ganger så mange på det gamle fabrikkområdet.

Lørdag gikk alle bedriftene på øya og øyas eiere sammen om den store Hunsfosdagen. Det er tredje året dagen arrangeres. Og folk kom i hopetall.

— Vi mener cirka 4000 mennesker har vært innom i dag, sier festgeneral og grillmester og medeier i næringsparken, Agnar Espegren.

Pølser og auksjon

Han delte ut 3500 gratis pølser. I tillegg var han auksjonarius. Bedriftene stilte med varer for over 300.000 kroner som ble auksjonert bort. En mann fikk ei ny ytterdør for fem kroner.

Du kunne også by på elektriker for en dag, fire tømrere i en dag, sju malere i en dag, og en haug med trelast. En bil ble også auksjonert bort. Én fikk kjøpt 400 meter terrassebord for en tusenlapp.

Ingebjørg Moy fikk seg gressklipper til 500 kroner.

— Veldig fornøyd. Både min far, bestefar og alle onkler jobbet her på øya. Kjempeflott at de nye eierne får til så mye. Vi må bare heie på alt som skjer, men kjøpesenteret vil jeg ikke ha her. Det må i sentrum, sa hun.

- Gnu på!

Akkurat det er Venneslas store debatt for tiden. Agnar Espegren synes diskusjonen om Hunsøya, kontra å hjelpe sentrum til å vokse blir litt rar.

— La de som vil bygge kjøpesenter, bygge kjøpesenter. Det snakkes om at det skjer lite, og at det er dårlige tider for butikkene. Jeg tror den som vil oppnå noe, må skape det selv. Det handler om å «gnu på». De som vil gjør det må ikke stoppes, mener Espegren, slår ut med armene og legger til:

— På denne fantastiske øya kan alt skje. Vi har så vidt begynt.

I fjor gikk Hunsfos Næringspark nesten i balanse. I år passerer leie- og driftsinntekter 10 millioner kroner.

— Alt pløyes inn igjen i utvikling av området. Det store nå blir å få mikrobryggeriet «venndøla» på plass. Vi jobber hardt sammen med Vennesla videregående skole for å lagt en byggfaglinje til øya. Dessuten begynner arbeidet med å klargjøre de store hallene der papirmaskinene sto, sier Trygve Aas.

Større neste år

Apropos lokalt øl. Kreativ ildsjel og leietaker på øya, Svein Kåre Hagen, har store planer for Hunsfos-dagen neste år.

— Vi vokser stadig. Neste år har vi øl på plass. Da skal vi ha familiedag fram til kvelden. Da setter vi inn 18-årsgrensen og så skal det gå i konserter og lokalt øl til langt ut på natta, sier han.

Trygve Aas mener en nøkkel for suksess på Hunsøya er at leietakere og «gårdeier» fungerer godt sammen.

— Jeg skal ikke si noe om debatten om sentrum og butikker som legger ned. Men ett er sikkert. Gårdeierne må engasjere seg aktivt og bruke penger. Vi går inn med store beløp i denne Hunsfos-dagen, bare for å få noe til å skje, sier han.

Hoppesko veltet

Noen barn gråt, men ellers kom ingen til skade da det oppblåsbare hoppeskoen/sklia for barn veltet under Hunsfosdagen.

Barna gikk opp ene siden i slottet og skulle skli ned på den andre siden. Da for mange sto på ene siden i kø, veltet hele anlegget. Det kunne fort skjedd en meget alvorlig situasjon.

Arrangørene sendte ekstra vakter til stedet. De sikret hoppeslottet og passet på at ikke det ble overvekt.