Skoletoget har ikke vært så stort som på årets 17. mai. Foto: Kjartan Bjelland
Taptoløpet var svært populært. Foto: Jørgen Steffensen
Ålefjær Høneklubb var representert i velkjent stil også i år. Foto: Thomas Hegna
Festglade mennesker satt på tak, balkonger og langs fortauer i Kristiansand. Foto: Thomas Hegna
Flaggene vaiet høyt i barnetoget.
Barn, ungdom og voksne strømmet ned Markens i Taptoløpet. Foto: Jørgen Steffensen
Fyrverkeriet var spektakulært. Foto: Thomas Hegna

Årets 17. mai blir beskrevet som den beste noensinne fra flere hold. Ordføreren var selv imponert over oppmøtet.

— Det var så mange folk i byen og så høy stemning og så mye positivitet fra alle sider, det var helt fantastisk! Jeg har snakket med flere, og det kan godt være at det er ny rekord for antall folk i sentrum. Det var perfekt vær, og med så mange barn, foreldre og besteforeldre så må jeg anta at det er en ny rekord, sier ordføreren. Selv hadde han et travelt program på grunnlovsdagen, som blant annet involverte å holde tale på torget.

— Det var stort å stå der på talerstolen og skue utover den enorme menneskemengden. Det har blitt gjort mye godt arbeid fra 17. mai-komiteen, og havnen hadde hjulpet til og åpnet opp, og soldater fra Kjevik var også med. Dette var en kjempedugnad. Jeg har fått udelt positive tilbakemeldinger, og det er sjeldent når man har min posisjon, sier Grundekjøn.

Bare positive tilbakemeldinger

Førstesekretær i 17. mai-komiteen, Henning Blomkvist, har bare fått gode tilbakemeldinger på folkefesten.

— Folk er gjerne raske med negative tilbakemeldinger, men jeg har ikke hørt noe. Jeg ble positivt overrasket over dagen, vi spilte jo veldig på lag med værgudene, sier Blomkvist. I år hadde han sitt siste år som førstesekretær i komiteen, og avslutter dermed 11 års medlemskap med tidenes folkefest.

— Jeg synes det er veldig greit at det gikk så godt nå når jeg først må fratre på grunn av oppnådd aldersgrense, sier Blomkvist.

Roser befolkningen

Komitéleder Vidar Lynnæs roser byens befolkning for å ha fulgt rådene angående kollektivtrafikk.

— Folk har gjort som vi foreslo og tatt bussen, det er kjempebra. Jeg så at bussene var fulle av folk. Jeg har aldri opplevd så mange folk i byen tidligere, det kan godt være at halve byens innbyggere var i sentrum i går. Jeg tror det er en rekord. Under Tapto var det også mange flere enn jeg har opplevd tidligere, Markens var stappfull, sier Lynnæs.

Også ordføreren er glad for at så mange brukte buss for å komme seg til byen.

— Folk var så flinke til å bruke kollektiv transport. Jeg møtte selv 100-årige Eli Roll-Hansen, som sitter i rullestol. Hun hadde tatt turen til sentrum med buss for å feire 17. mai for 101. gang, det er skikkelig imponerende. Det illustrerer også hvor mange som benyttet seg av bussen, sier Grundekjøn.

- Vanskelig å gjøre det bedre

Han kan ikke love et like stort arrangement neste år, men det skal bli likefullt bli bra.

— Det skal bli en fantastisk 17. mai neste år også, men i dette jubileumsåret hadde vi investert ekstra mye for å få det ekstra stort. Vi hadde invitert langt flere enn vanlig, og ekstra tilskudd for å gjøre dette til en feiring for alle. Et cruiseskip var også inne, så forholdene var gode. Det er nok lenge til vi ser slike folkemengder igjen i byen, og når været var slik som det var skal det bli vanskelig å gjøre det bedre, sier ordføreren.