— Det er ingen praksis for at man får permisjon fra Stortinget for å bli fylkesmann, og jeg kjenner ikke til at det har skjedd noen gang.

Det sier Brit Brenno, assisterende direktør for konstitusjonell avdeling i Stortinget, til Fædrelandsvennen.

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Aust-Agder har nå bestemt seg for å søke stillingen som den aller første felles fylkesmannen for Agder-fylkene. Siden han er valgt for perioden 2013-17, vil han ikke kunne tiltre før halvannet år etter det som er ønsket tidspunkt for Kommunal- og moderniseringsdepartementet:

«Embetet som Fylkesmann i Aust- og Vest-Agder vert etablert frå 1. januar 2016. Det er eit ønske om tiltreding frå dette tidspunktet og at vedkomande kan bidra i sluttfasen av fusjonsprosessen hausten 2015« heter det i stillingsutlysningen.

- Samlet vurdering

Spørsmålet er om dette ønsket er så tungveiende at det gjør Harberg til en mindre aktuell kandidat.

— Vi gjør en samlet vurdering av søknadene uten å vektlegge dette i noen retning, sier departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til Fædrelandsvennen.

— Siden sammenslåingen av fylkesmannsembetene i Agder er et pilotprosjekt, kan man jo tenke seg at det vil være nokså avgjørende at den som ansettes er med helt fra begynnelsen av?

— Det er det lov til å tenke, men vi vil ikke vektlegge dette på noen spesiell måte, sier Dale.

Det står ikke spesifikt nedfelt i Stortingets regelverk at man ikke kan få permisjon for å bli fylkesmann:

— Søknad om permisjon behandles av Stortinget etter innstilling fra presidentskapet. Formelt sett er det ikke angitt hva man kan søke permisjon for, men meg bekjent er det aldri noen som har fått permisjon for å bli fylkesmann, sier Berit Brenno.

- Ikke helt uvanlig

— Det er jo ikke helt uvanlig at stortingsrepresentanter får en slik jobb, men de blir da sittende perioden ut før de tiltrer, sier hun.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fikk alleredei juni 2014 jobb som fylkesmann i Troms, men kan ikke tiltre før i 2017. — Dersom hun skulle gå ut av regjeringen, vil hun bli sittende på Stortinget til 2017, opplyser Eivind Dale.

Hva som skjer dersom Harberg - eller en annen stortingsrepresentant - får jobben i Agder, er ikke klart:

— Da blir det som i Troms, «noen» blir konstituert i mellomtiden, sier Dale.

— I Troms er det assisterende fylkesmann, men det er ingen automatikk i at det er slik. Det finnes også eksempler på at konstitueringen blir så lang at stillingen utlyses, sier han.

Agderposten meldte mandag at stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) via sms har oppfordret partikollega Åse Michaelsen til å søke. Michaelsen har permisjon fra Stortinget fram til påske, og besvarte ikke vår henvendelse mandag ettermiddag.

Dagens fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, har gjort det klart at han står på søkerlisten når fristen går ut 19. mars.

- Det langsiktige er viktigst

— Vil du ha en spennende stilling, må du søke når den kommer.

Det sier Svein Harberg til Fædrelandsvennen. Han bekymrer seg ikke for om det kan telle mot ham at han ikke er tilgjengelig før i 2017. — Prosessen med å slå sammen de to embetene er i gang allerede, og for meg er det langsiktige arbeidet viktigst. Det er en åremålsstilling på seks år, sier han.

NRK Sørlandet meldte mandag at Harberg nå finpusser på søknaden, og det bekrefter han:

— Ja, det gjør jeg. Det å samle ressursene på Sørlandet i en slik jobb, er veldig spennende. Ikke minst er det interessant med tanke på kommunereformen. Både det nasjonale, regionale og kommunale nivå er områder jeg kjenner godt fra mitt politiske virke, sier Harberg.

Han anser det ikke problematisk eventuelt å måtte vente med å tiltre:

— At folk i min posisjon har søkt sånne stillinger, har skjedd mange ganger før, sier han.