Fra venstre: Anita Hyge, Kirstin Aagesen, Ellen Ringdal, Live Kirkeby og Tone Heftøy fra Tønsberg var fredag på besøk hos kollegaer i Kristiansand kommune. Foto: Reidar Kollstad
Svein og Vivian Knausen var en av mange som tok lunsjen ute fredag. Servitør Caroline Egedal hadde nok å gjøre. Foto: Reidar Kollstad
Frank Orf, Heidi Ravndal og Camilla Hanøy hadde jobblunsj på Pieder Ro fredag. - Som å komme til Syden, sier Heidi om ankomsten til Kristiansand torsdag kveld. Foto: Erlend Olsbu

— Det kan ikke bli bedre enn dette. Nå vil vi ha sommer fram til jul, sier restaurantgjest Svein Knausen til Fædrelandsvennen.

Etter den kaldeste mai-måneden på 16 år har sommervarmen endelig ankommet Sørlandet.

Fredag var det trangt mellom bordene på byens uterestauranter.

Pernille Bruheim (19), Eline Lund (18) og Camilla Råmundsen (18) kunne fredag levere fra seg bøkene og ta ferie etter 13 års skolegang. De syntes egentlig vannet var for kaldt, men ble tvunget til å gjennomføre dukkerten da Fædrelandsvennen dukket opp. Foto: Reidar Kollstad
Bystranda fredag. Foto: Reidar Kollstad

— Det var etterlengtet. Det er klart det blir et helt annet liv i byen når det er sånn som dette, sier Knausen, som fredag hadde tatt turen til restaurant Sjøhuset for å spise lunsj med kona Vivian og datteren Bente.- Folk blir helt ville når varmen kommer. I går var det kø ut døra, sier daglig leder Tom Helge Djuphagen.

Lavere omsetning

Nå håper han at godværet har kommet for å bli, slik at den labre omsetningen fra mai kan dekkes opp i juli og juli.

— I rent salg hadde vi 400.000 kroner mer i omsetning i mai i fjor enn i år. Men mai i fjor var jo eksepsjonelt bra, så det er vanskelig å sammenligne, sier Djuphagen.

Fredag var det over 18 grader i Kristiansand, men ifølge værtjenesten Yr vil temperaturen trolig falle til 13 grader lørdag. Det er også fare for regn.

Søndag ser det ut imidlertid ut som finværet kommer tilbake.

20 prosent nedgang

Eier og daglig leder hos Pieder Ro, Martin Stallemo, vil ikke gå ut med tall, men sier at omsetningen i mai var 20 prosent lavere enn i fjor.

— Men de siste to ukene har det sagt pang. Det har vært fullt trøkk både inne og ute. Snart er det Tall Ships Races, så dette blir en bra sommer, sier Stallemo.

Frank Orf, Heidi Ravndal og Camilla Hanøy hadde jobblunsj på Pieder Ro fredag. - Som å komme til Syden, sier Heidi om ankomsten til Kristiansand torsdag kveld. Foto: Erlend Olsbu

Heidi Ravndal og Camilla Hanøy i firmaet Datametrix kom til Kristiansand torsdag kveld. Fredag var det jobblunsj med Frank Orf i Airbus på uteserveringen til Pieder Ro.— Det var grått og trist i Stavanger. Da vi gikk av toget i går var det som å komme til Syden, sier Ravndal.

Daglig leder hos Enok Nilsen, Fanny Lamberg, bekrefter at også de hadde betydelig lavere omsetning i mai i år enn i fjor. Det samme sier Stian Tungland hos Bølgen & Moi.

Daglig leder hos Bølgen & Moi, Stian Tungland, merker at sommeren har kommet senere i år enn i fjor. - Det er først de siste dagene det har vært fullt trøkk, sier Tungland. Foto: Erlend Olsbu

— Vi har en god plassering, men det klart vi merker at været betyr noe. Vi hadde vel tre gode dager i april. Etter hvert kom finværet, men det blåste jo en del. Det er først de siste dagene at det har blitt skikkelig trøkk, sier Tungland.

Merker lavere oljeaktivitet

Han forteller at de sjekker værmeldinga nøye hver eneste dag.

— Vi justerer bemanningen og bestilling av råvarer etter været, sier Tungland.

Ifølge Tungland er det ikke bare været som har betydning for omsetningen.

— At det går dårligere i oljebransjen merker vi veldig godt. Vi har mange bedriftsavtaler, sier Tungland.