Om to uker kan Oscar kaste krykkene og begynne å gå for egen kraft. Foto: Espen Sand
- Jeg må innrømme at jeg kjeder meg litt. Det kribler i kroppen etter å spille fotball, sier Oscar Tønnesland som trolig må vente til utpå sommeren med å sparke ball igjen. Foto: Espen Sand

— Legen fortalte at jeg kunne ha blitt lam, og i verste fall mistet livet uten hjelmen, sier Oscar Tønnesland (15) fra Søgne.

Oscar hadde blod i buken og tarmen, to brudd i ryggen og ett i hofta etter det harde fallet i alpinbakken på Bortelid. Her er et bilde fra sykehuset i dagene etter ulykken. Foto: Privat

Den 13. mars var den unge gutten på skitur til Bortelid sammen med 10. klasse ved Tinntjønn skole. Oscar hadde tatt trekket opp i alpinbakken og var klar for dagens første tur. En time senere lå han fastspent på båre ved Sørlandets sykehus, med to brudd i korsryggen og ett i venstre hofte.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Mistet bevisstheten

Påsken er høytid for alpinkjøring og mer eller mindre alvorlige skader. Fire av fem skader i norske alpinbakker kommer som følge av egne fall, mens sju prosent skjer etter kollisjon mellom to skiløpere. Oscar hadde for stor fart inn på hoppet.

— Jeg merket at farten var for stor da jeg kom inn på hoppet, og jeg feilberegnet satsen. Jeg landet på siden og slo hodet i bakken. Jeg mistet bevisstheten, sier 15-åringen.

Han husker kun bruddstykker av det som skjedde etter den dramatiske hendelsen.

Ble våknet av læreren

Oscar hadde heldigvis tatt forhåndsreglene.

Det gjorde at skisenteret raskt kunne utelukke alvorlige hodeskader, og få sendt ham i helikopter til sykehuset for å behandle bruddskadene.

Oscars mor, Secilie Tønnesland, forteller om en sjokkartet opplevelse.

— Dagen var ganske spesiell. Jeg hadde jobbet natt, men ble våknet av at læreren til Oscar ringte i ett sett.

— Jeg dro rett til sykehuset. Oscar ble i fem timer liggende fastspent på båre med smerter. Han var forslått og oppskrapet i ansiktet. Vi fryktet operasjon, men heldigvis var bruddene rene. Han var heldig, sier hun.

Norway Cup

Etter fire uker på krykker er Oscar på bedringens vei og håper å kaste krykkene om to uker. I påsken skal familien til hytta på Hovden, men for Oscar blir skiene denne ferien byttet ut med tv-skjermen. Nå er målet verdens største fotballturnering i august.

— Jeg spiller på guttelaget til Søgne og håper å kunne spille i Norway Cup til sommeren. Det er fryktelig kjedelig ikke å kunne bevege seg, sier han.

— Neste gang jeg er i alpinbakken kommer jeg nok til å tenke på farten før jeg hopper.

Nybegynnere mest utsatt

På landsbasis registrerte Røde Kors for to år siden blant annet 165 beinbrudd eller forstuinger, 48 skader i hode, rygg eller nakke og 49 kuttskader i alpinanleggene bare i påsken. Skadeomfanget har vært relativt stabilt de siste 16 sesongene.

Om to uker kan Oscar kaste krykkene og begynne å gå for egen kraft. Foto: Espen Sand

Flere og flere nordmenn besøker alpinanleggene rundt om i Norge. Ifølge Alpinanleggenes landsforening er rundt én million nordmenn på ski i løpet av vintersesongen, men ifølge statistikkene skal man være uheldig dersom man havner på sykehuset.

— Alpint er selvsagt forbundet med en viss risiko, men spørsmålet er om det er direkte farlig. Man kan jo ikke sørge for at all spenningen er borte, da vil ikke anleggene få nok besøk. Statistikker viser at en skiløper som står på ski fire dager i året, kan stå på ski i 390 år før det inntreffer en skade som må behandles av lege. Nybegynnere har en langt høyere frekvens, sier Andreas Rødven, daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening.

Bruken av hjelm har økt betraktelig de siste årene, og i dag kjører nesten ni av ti med hjelm. Bare knærne er mer utsatt enn hodet når man kjører alpinski.