— Det er noe røykutvikling i forbindelse med strømbruddet som er i området, sier vakthavende brannsjef Johnny Flæte. Brannvesenet har nå kommet frem til stedet.

— Det kan godt være at dette er årsaken til strømbruddet. Vi har fått beskjed om at brannen er begrenset til en trafokiosk, sier Flæte.

Giftige gasser

Utrykningsleder i KBR Lillesand, Haakon Christoffersen, forteller om giftig gass på åstedet.

— Det er fortsatt elektrisk spenning i rommet, og giftige gasser. Vi lufter ut gassen ved hjelp av en vifte, og skal sende inn en røykdykker. Vi må være forsiktige med de giftige gassene, sier Christoffersen.

Etter å ha luftet ut gassen må brannvesenet vente på at strømmen skal slås av.

— Nå har vi fått luftet ut alt, men vi kan ikke gå inn i skapet hvor røyken kom ifra enda, fordi strømmen ennå er på. Det har ikke vært noen flammer, jeg antar at det er kabler inne i et stort skap som har smeltet, sier utrykningslederen.

Fædrelandsvennens frilanser Morten Boswara var ved trafostasjonen på Moen før brannvesenet.

— Det kommer svart røyk fra et av rommene her. Det lukter svidd gummi, og brannalarmen går, sier Boswara.

Få de siste nyhetssakene fra Fædrelandsvennen på Facebook!

- Helt krise

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H), er bekymret over situasjonen.

— Dette er helt krise. Alle byens bedrifter, næringsområder og andre handelsstander er uten strøm, i tillegg til innbyggerne, sier Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand.

Dette er helt krise.

— Mitt inntrykk er at strømbruddet går fra toppen av Skuggevikbakken, videre til den vestlige bydelen, sentrum og opp mot Gaupemyrområdet. Mest av alt savner vi informasjon om dette, for vi har kun fått beskjed om at det er et strømbrudd, ikke noe om hvor lenge det kan vare. Jeg kjørte hjem for å jobbe, for der er det iallfall strøm, men serverne til kommunen er også nede. Jeg har fått henvendelser fra næringslivet, bedriftene er veldig fortvilet over dette, sier Thomassen.

Flere feil

Agder Energi har hatt en travel morgen, med mange forskjellige feil på strømnettet.

— Vi har registrert en god del feil i området. En isolator er ødelagt, en bryter i en trafostasjon fungerer ikke som den skal, det har vært røykutvikling i en annen trafostasjon, også har en mast falt ned. Det oppsto også en liten brann rundt masten da den falt ned, så det har vært mye trøbbel. Det startet presis klokken 04.58, da registrerte vår sentral en linjefeil på linjen som går mellom Grimstad og Lillesand. Denne linjen er koblet til trafostasjonen på Moen, så har feilen spredd seg videre, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi.

Det er uvisst hva som har skjedd med den knekte masten, og Agder Energi har og hatt problemer med sms-varsling.

— Vi skal se nærmere på hva som har skjedd med masten. Sms-varslingen sviktet også på starten av dagen, slik at vi ikke lyktes med å varsle alle våre kunder. Det beklager vi på det sterkeste, sier Altmann.

450 uten strøm

— Nå er det 450 kunder uten strøm i Lillesand, så dette går forhåpentligvis rett vei. Vi har funnet to feil, som er brannen i trafostasjonen og en mast som har falt ned. Vi vet ikke hva som er årsaken, og konsentrerer oss først og fremst om å få strømmen tilbake. Årsaken skal vi finne ut av etterpå, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han har ikke snakket med ordføreren, men tar kritikk for håndteringen av strømbruddet.

— Jeg har ikke vært i kontakt med ordføreren, men vi vet at det tok for lang tid før vi fikk sendt ut informasjon til abonnentene, sier Altmann.

- Vi har ikke oversikt

Da Fædrelandsvennen først kontaktet Altmann om saken var situasjonen uoversiktlig.

— Vi vet ikke hva som har skjedd, akkurat nå er hele Lillesand uten strøm. Vi leter etter feil, og det er sannsynligvis flere av dem. Vi har ikke oversikt, sa Altmann da Fædrelandsvennen først ringte.

Fædrelandsvennen har fått flere telefoner fra beboere i Lillesand om saken. Det er ikke sikkert når strømmen kommer tilbake.