— At mange kvinner i vår landsdel velger annerledes enn landsgjennomsnittet, handler ikke om religion. Snarere om en nedarvet kultur.

- Fra tiden da hjemmeværende kvinner var tegn på velstand?

— Det også. Samtidig er Sørlandet en liten region der arbeidslivet fortsatt er grisgrendt og mannsdominert. Dessuten er vi et ganske stasjonært folkeslag der både kulturelle og strukturelle faktorer spiller inn.

- Du er selv kristiansander, men bosatt i Arendal og medlem av bystyret for Arbeiderpartiet. Hvor stor er kvinneandelen der?

— Ni av 39. Tenk å kunne våkne fra en drøm og se at andelen i virkeligheten er 20 av 39.

- Ville Arendal sett annerledes ut da?

— Ja. Men for all del, Arendal er en åpen og inkluderende by. Med kvinnepolitisk flertall ville byen likevel vært varmere, og vi ville vært flinkere til å ta oss av og ta vare på hverandre. Det er superviktig å få de nære ting inn i et kommunestyre.

- Tar du gjenvalg?

— Gjerne det, foreløpig har jeg bare vært med i tre år.

- I vinter kom forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas ut med boken _Noen vil ha det slik. Tradisjonelle kjønnsroller og svake levekår på Sørlandet._ Her konkluderes det med mye elendig. Kvinners lave deltagelse i arbeidslivet er mye av årsaken til Sørlandets svake levekår, landsdelen har halvannen gang så høy andel uførepensjonister som landsgjennomsnittet, og Agder-fylkene ligger også nær landstoppen i andelen innbyggere under 30 år som mottar arbeidsavklaringspenger. Det nevnes også at kriminaliteten øker og at pillebruken i årevis har vært på norsktoppen. Bare for å nevne noe...

— Dag Ellingsen kjenner jeg godt. Faktisk var jeg sjef for ham da jeg ledet velferdsavdelingen i Agderforskning. Jeg følger ham langt på vei, men er ikke villig til å sette meg til dommer for noen. Konservativ kristendom preget landsdelen langt mer før enn nå. Hvis skyld skal fordeles, vil jeg rette den mot kommuner, ikke mot kvinner.

- Fordi...

— Fordi kommunene ikke er i nærheten av å være flinke nok til å tilby kvinner heltidsstillinger.

- Hva med kvinner som velger å jobbe deltid?

— Det er dette vi baler og forsker på. Disse kvinnene skal heller ikke føle skyld. Men de skal vite at de utsetter seg for risiko uten mange bein å stå på dersom skilsmisse rammer og helse svikter. Deres valg skal selvsagt respekteres. Men alle kvinner bør tenke på sin egen selvforsørgelse. Samtidig bør de være seg bevisst som rollemodeller. Deres valg får konsekvenser for deres barn, etter som yrkesaktivitet ofte går i arv.

- Kanskje noen ser mer verdi i tid enn i gods og gull?

— Så ære være dem for det. Forskning viser at yrkesfokus er den beste løsningen, fordi arbeid sikrer både egen og barns velferd. Samtidig er ikke arbeid noe hellig og ikke nødvendigvis veien til mer lykke.

- Veien til mer lykke er kanskje ikke den samme for alle?

— Gode løsninger for noen er selvsagt ikke gode løsninger for alle.

- Hva er den gode løsningen for deg?

— Å arbeide i hundre prosent stilling. Det har jeg gjort siden barna kunne begynne i barnehage. Det er kjempeviktig at barn sosialiseres og lærer å skrubbe seg litt. Men mest av alt handler det om å finne den gode balansen som passer for deg.

- Har mannen din vært villig til å arbeide deltid?

— Ja. Men det ble aldri aktuelt.

- Rullebladet ditt vitner om studier i Oslo. Hva er den største forskjellen på Oslo og Sørlandet?

— Tempoet. I Oslo løper jo folk til bussen, selv om den neste kommer om ett kvarter. Alt går fortere der og tregere her.

- Er det noe å trakte etter?

— Ikke nødvendigvis. Forestillinger om det gode liv varierer jo, alt etter hvem du spør. De fleste her sør vil nok velge ro, hvis de har råd. Og roen er det tradisjonelt sett mødrene som forvalter.

- Så også tempoet skal ha noe av skylden, for Sørlandets plassering på diverse nasjonalsosiologiske lister?

— Rolig tempo preger i alle fall vår sørlandske kultur.