— Juli og fellesferien er en tid hvor det er mye folk i sentrum, og vi opplever at vi må lukke dørene selv om det er fullt av folk i Markens. Derfor utvider vi nå åpningstidene med en time, sier daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

- Nesten sikker på at det blir en suksess

Det er foreløpig tenkt som et prøveprosjekt, men dersom erfaringene er gode, slik Andersen på forhånd spår, kan det bli aktuelt å innføre det på permanent basis.

— Jeg er nesten sikker på at det blir en suksess. Vi vet at det er et stort marked i fellesferien, og derfor er det viktig å være tilgjengelig på ettermiddag og kveld i juli, sier Andersen.

Et ønske fra butikkene

I Markens vil alle butikkene i juli ha oppe til klokka 19 på hverdager, en time lenger enn vanlig. Butikkene i sidegatene stenger klokka 18 i stedet for 17. Sandens og Slottet skal ha åpent til henholdsvis klokken 20 og 19 slik som i dag.

Leder for Kvadraturforeningen i Kristiansand, Harald Andersen, tror mange vil sette pris på å kunne handle en time lenger hele juli. Foto: VALERIE KUBENS

— Dette har vært et ønske fra næringsdrivende i Markensgate. Sommerperioden er den viktigste tiden for butikkene, sammen med jula. I desember har vi alltid lenger åpent. Nå vil vi se om det blir like vellykket i juli, sier Andersen.

Vil ikke ha søndagsåpent

Tirsdag fortalte Fædrelandsvennen at Mandal nå kaster seg inn i kampen for å få lov til å holde åpent på søndager gjennom hele sommeren slik flere andre sørlandsbyer hadde i fjor.

Andersen sier styret og medlemmene i Kvadraturforeningen har diskutert dette ved flere anledninger, men at det er en bred enighet blant de rundt 300 medlemmene om ikke å innføre søndagsåpne butikker om sommeren. Derfor kommer de ikke til å be Kristiansand kommune om å sende søknad til Fylkesmannen.

— Høsten 2013 ble det gjort en undersøkelse som viser at 70 prosent av medlemmene ikke ønsker søndagsåpne butikker. Jeg kan ikke se at det har skjedd noen vesentlige endringer siden den gang. Vi har derfor ingen planer om å ha åpent på søndager denne sommeren her, sier Andersen.

Argumenter for og imot

Burde ikke Kristiansand følge etter de andre sørlandsbyene som har valgt å ha søndagsåpent med tanke på å gi turistene og innbyggerne i byen et tilbud hele uka?

— Her finnes det helt sikkert mange argumenter for og imot. For Lillesand sin del er nok den viktigste suksessfaktoren at de har lite konkurranse om kundene på søndagen, ettersom nabokommunene holder stengt. Hvis alle byer på Sørlandet søker om dette, tror jeg ikke man vi se den helt store effekten.