Godt fornøyde 8.-klassinger ved Lindebøskauen skole på Flekkerøy med hver sin iPad. Fra venstre Jonas Westin Kristiansen, Sander Pedersen, Benjamin Hofstad, Anna Helen Østensen, Emma Therese Thomassen, Johan Schønberg og Mariell Helen Alvær. Foto: Torbjørn Witzøe
Alle elevene ved Lindebøskauen skole har fått hvert sin nettbrett med tastatur til bruk i undervisning og lekser. Foto: Torbjørn Witzøe

— Nå er alle på nett på en, to, tre og vi klarer å forstå hva de andre elevene skriver. Det er jo ikke akkurat alle guttene som har så fin håndskrift, spøker Anne Ingebretsen i 9. klasse ved Lindebøskauen skole på Flekkerøy.

Hun og klassekamerat Jon Georg Magnussen er godt fornøyd med at skolen deres som den første i Kristiansand har kjøpt nettbrett til samtlige elever. Nå skal elevene kommunisere med hverandre og motta mye av undervisningen på nettbrett. De to ungdommene legger ikke skjul på at de også er logget på internett store dele av fritiden. Hun mest på sosiale medier og han med spilling. På skolen skal imidlertid nettbrettet imidlertid først og fremst brukes i undervisningen i de fleste fag.

Undervisningsapper

— Det kommer stadig flere læringsapper (dataprogram som kan installeres på smarttelefon, nettbrett eller andre mobile enheter, red. anm.) som er godt egnet i undervisningen. Vi beholder foreløpig alle skolebøkene, men kjøper ikke inn nye i år. Behovet for kladdebøker og ikke minst kopiering av arbeidsplaner og oppgaver til elevene blir i alle fall mindre nå som vi kan nå alle via nettbrettene deres, sier rektor Øystein Knudsen.

Skolen gjorde et regnestykke som viste at det i løpet av tre års skolegang gikk med 17 uker for å få alle elevene til å komme på nett med skolens datamaskiner. Da var det lagt til grunn at de hadde behov for å koble seg opp til internett to ganger i løpet av skoledag. Det er tid som lærerne heller ville bruke på undervisning.

Bedre batterikapasitet og raskere oppkobling på nett var hovedårsaken til at skolen valgte nettbrett framfor pc. Nettbrett er også mye enklere for elevene å ta med seg hjem i skolesekken eller veska.

Lærer-video

— Vi mener nettbrettundervisning vil gjøre det enklere å drive tilpasset undervisning uten å ta elevene ut av klasserommet. Elevene ønsker jo helst å være som alle andre, og det oppleves ikke alltid som så gøy å få tilpasset undervisning i eget klasserom. Lærerne skal nå lage egne undervisningsvideoer, som elevene kan velge å se flere ganger dersom de ikke fikk med seg alt første gangen.

De 170 ungdomsskoleelevene på Flekkerøy er ikke de første i Kristiansand som bruker nettbrett på skolen, men det er ingen andre skoler som har kjøpt dette til alle elevene. Kommunen har støttet pilotprosjektet med ekstramidler, og skolen har i tillegg fått forskuttert ikt-midler for flere år.

Viktig erfaring

— Det er viktig at kommunen prøver ut ny teknologi i undervisningen. Det blir spennende å se hvilke erfaringer Lindebøskauen får med å la nettbrett gjennomsyre skolens læringsarbeid. Initiativet og prosjektet kommer fra og er utarbeidet av skolen selv, sier pedagogisk it-rådgiver Ole Petter Wongraven i oppvekstdirektørens stab.