— Jeg godtar ikke denne uetterettelighet fra Frp-ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet, sier Faremo til Fædrelandsvennen.

Hun er indignert over Frps statssekretær som i Fædrelandsvennen nyttårsaften kalte fengsel i Agder for valgflesk og at de ikke fant noen planer da de kom inn i regjeringskontorene.

— Jeg sitter med regjeringsnotatet fra 10. september som sier det skal prosjekteres nytt fengsel i en eller to anstalter med inntil 300 plasser i Agder. I punkt tre står det at regjeringen vil komme tilbake til formelt investeringsvedtak når prosjektering og kostnader foreligger, sier Faremo, og fortsetter:

— Jeg satte min ære i å unngå noe som kunne oppfattes som valgflesk. Jeg fikk rapporten fra de eksterne kvalitetssikrerne så sent som 19. august, og jeg jobbet som en lyktetenner for å få vedtatt prosjektering av nytt fengsel i Agder før valget, sier Faremo.

— Vedtak, men ingen plan

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Frp svarer dette på Faremos kritikk:

— Det forelå et vedtak om nytt fengsel i Agder, men det forelå ingen konkrete planer. Nå har vi startet en prosess hvor vi skal ha en nasjonal gjennomgang av behovet for nye fengsler. Det kan godt være vi skal bygge i Agder, men vi må analysere behovene først og planlegge dette ordentlig, sier han.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen i Ap mener dette svaret er meget negativt.

— Hvorfor flere planer, fra en regjering som sier de vil forenkle? Justisminister Anders Anundsen kan bare gå videre med vedtaket om å prosjektere nytt fengsel på Agder. Hvorfor forsinke en så viktig sak som fengselskapasitet, sier hun.

Før regjeringen vedtok fengsel i Agder hadde Faremo, for å få fortgang, løsrevet analysene rundt fengsel i Agder fra de mer tidkrevende analysene som gikk om fengselsbehov på Østlandet. Telemark, Vestfold og Buskerud skulle vente og sees sammen med øvrige behov på Østlandet.

Minister fra Vestfold

Den nye justisministeren, Anders Anundsen, er fra Vestfold. Om dette har Faremo følgende kommentar:

— Slik kapasitetsbehovet er, synes jeg det er fortvilende hvis forklaringen viser seg å være så enkel som geografi. Dette handler tross alt om noe så viktig som nasjonal utbygging av fengselskapasiteten.

Aps Kari Henriksen sier dette:

— Sørlandsbenken sto samlet, og den forrige regjeringen sa ja til fengsel i Agder. De borgerlige maste faktisk om at Agder alltid fikk for lite. Nå styrer de, og da går de vekk fra det fengselet de før var for. Det kan nesten virke som statsråd Anundsen lar lokal goodwill i Vestfold gå foran hensynet til den nasjonale soningskøen. I tilfelle er det stusselig, sier hun.

- Selvsagt ikke

Statssekretær Brein-Karlsen sier at "statsråden selvsagt ikke vurderer nye fengsler ut fra hvor han selv kommer fra".

— Vi jobber med kortsiktige tiltak for å få ned soningskøen og med en langsiktig analyse av hvor det er riktig å bygge fengsler. Hvis Faremo mener fengsel i Agder hastet, hadde hennes regjering åtte år på seg på å få det ferdig, sier han.