— Det selges mer alkohol på Sørlandet i påsken, sammenlignet med andre fylker. Her ser vi en markert økning. Med unntak av Kristiansand har regionen en sterk økning i alkoholsalget i både uka før påske og i selve påskeuka, sier Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet.

Mest salg i små byer

Det er de mindre byene i regionen som har størst salgsøkning. For eksempel Risør, Lillesand og Grimstad. Her er det høye salgstall både i uka før påske og i selve ferien. Kristiansand følger trenden i de andre storbyene i landet og selger mest før høytiden starter, og mindre i løpet av påskedagene. Ifølge Nordahl er regionens tilbud av feriehytter, spesielt langs kysten en årsak til økningen. Folk søker seg til våren.

— Dårlig vær gir dårlig salg, dette gjelder både på vinteren og om sommeren. Det kan virke som at folk er mer sosiale i godvær, de har mer overskudd og inviterer folk på middag for eksempel, sier Nordahl.

— I byfylkene er det mest salg uka før påske. I polutsalgene ved hytteområder både ved kysten og på fjellet, vil det være to gode salgsuker på rad, både uka før påske og selve påskeuken, fortsetter han.

Salgstall fra Vinmonopolet viser at nordmenn generelt kjøper mer alkohol, og dermed trolig drikker mer i forbindelse med ferie enn ellers i året. Gjennom vinteren ligger alkoholsalget på omtrent halvannen million vareliter i uka på landsbasis. I uka før påske øker salget med drøyt 500 liter. De tre salgsdagene i påskeferien ligger på drøyt 1,8 liter.

- Vil feire ferien

— Folk drikker mer alkohol når de ikke skal på jobb dagen etterpå, de ønsker trolig å markere et lite avbrudd i det som er hverdagslig, sier Nordahl.

Fredag før påskeferien utgjør alene en tredjedel av ukesalget for vinmonopolene i landet.

— Vi er en gjeng gutter som reiser på hyttetur i kveld. Da vil vi ha litt alkohol som vi kan kose oss med, sier Tomas Torgersen.

Sammen med kamerat Phillip Hartvoll handlet de inn øl på vinmonopolet i Lillemarkens i Kristiansand på fredag.

Studentene Ingrid Elise Synstad (21) og Ingvild Standal (20) var på utkikk etter vin.

— Vi kjøper alkohol for å feire at det er ferie og at vi skal ha det hyggelig sammen med gamle kjente, sier Standal.

Rødvin selges mest

— Det blir en italiensk rødvin, det liker jeg best, fortsetter venninna.

Statistikk utarbeidet av kjeden viser at rødvin i pappemballasje er det som topper salget i påska.

På polutsalget i Evje ble det solgt 1800 liter rødvin, 1000 liter mer enn salget av hvitvin, i påskeferien i fjor.

— Rødvin er favoritten også i Agder. Det er på tampen av sesongen for denne type vin nå. Sesongen for de lettere vinene, som hvitvin, musserende og rosévin starter først i slutten av april og fremover. Det må shortsvær til, ser vi, sier pressesjef Nordahl.

Politiet øker bemanningen i påska

Ifølge politiet er det flere folk på byen i påska nå enn for noen år siden.

— Før var det stille og dødt i byen på denne tiden, men det har endret seg. Flere restauranter og utesteder holder åpent, og det er den en god del som benytter seg av, sier ordenssjef, Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon.

Politiet øker bemanningen sin de kommende dagene, men ifølge Tallaksen er ikke denne høytiden preget av mer bråk og fyll enn ellers i året.

— Det blir som en normal lørdag. Men, det kan være flere folk ute på byen, og derfor er det viktig med tilstedeværelse i sentrum, sier Tallaksen.