Trond Hugo Hermansen er leder av Astronomiforeningen i Agder. Foto: Lars Hollerud
Dette er kometen C/2014 Q2 Lovejoy, som Trond Hugo Hermansen anbefaler en kikk på. Foto: Hans-Dieter Fleger

Det er, hvis værmeldingen slår til, alt folk på Sørlandet vil merke når månen dekker om lag 90 prosent av sola.

Meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt, sier til Fædrelandsvennen fredag morgen at det er veldig liten sjanse for oss sørpå å se noe som helst av solformørkelsen. Skyer vil prege Sørlandshimmelen til langt utpå ettermiddagen fredag.

— Været kan vi ikke gjøre noe med, sukker Trond Hugo Hermansen, leder av Astronomiforeningen i Agder.

Han har ingen planer om å dra til Svalbard eller Færøyene, der solformørkelsen blir total, et fenomen som sist inntraff over Norge 30. juni 1954 og neste gang forekommer 3. juni 2133.

Trond Hugo Hermansen er leder av Astronomiforeningen i Agder. Foto: Lars Hollerud

Hermansen fortviler ikke av den grunn. Han har selv observert to av dem, over Østerrike i 1999 og over Kina i 2009. ## Indonesia og USA

Og synes du det blir lenge å vente til 2133, går det an å oppleve tilsvarende begivenhet over Indonesia og det sørlige Stillehavet 9. mars neste år, eller det nordlige USA 21. august 2017. — Vi har et latinamerikansk medlem som planlegger tur til sitt hjemland for å oppleve total solformørkelse 2. juli i 2019, opplyser Hermansen.

Fenomenet som inntrer på våre breddegrader i dag, er en delvis solformørkelse.

Trond Hugo Hermansen forklarer at i tillegg til den totale, inntreffer også ringformede og hybride formørkelser.

— Førstnevnte er navnet når solen og månen er eksakt på linje sett fra jorden, men månen er for langt vekk fra jorden til å dekke hele solskiven. Sola vil da sees som en svært lyssterk ring rundt månen. En hybrid formørkelse er en mellomting mellom en total og en ringformet formørkelse. Egentlig er det bemerkelsesverdig at den lille månen kan dekke den store sola, etter som sola ligger 400 ganger lenger unna og har 400 ganger større diameter. Ikke desto mindre ser de to ut til å være like store, sett fra jorda.

Møvig

Astronomiforeningen i Agder har i lengre tid planlagt et arrangement fredag formiddag, på foreningens base nær Kanonmuseet på Møvig.

Dette er kometen C/2014 Q2 Lovejoy, som Trond Hugo Hermansen anbefaler en kikk på. Foto: Hans-Dieter Fleger

Der er et teleskop med solfilter gjort klart, og der er solformørkelsesbriller til salgs.

— Bruk for all del ikke kikkert mot sola. Den virker som brennglass rett mot øynene og kan være svært skadelig, advarer Trond Hugo Hermansen, som personlig synes andre astronomiske fenomener kan være vel så interessante.

— Kometen C/2014 Q2 Lovejoy snakker nesten ingen om. Den har nå endelig kommet så høyt på himmelen at den kan ses med det blotte øyet mot stjernebildet Kassiopeia, sier Hermansen, som anbefaler prismekikkert, stjernekikkert eller telelinse.