Sommerens gratiskonserter er i gang på Fiskebrygga og den første gikk av stabelen på tirsdag. Hvordan kjennes det nå?

— Vi var utrolig spente på forhånd. Særlig siden det var sankthansaften og været ikke var det beste, men det gikk over all forventning. Det er den beste åpningskonserten siden starten, og det lover godt for resten av sommeren. Du kan si jeg gliste godt da jeg kjørte hjem natt til onsdag, selv om jeg hadde holdt på siden klokka åtte om morgenen.

Det ble jo også frieri på scenen under konserten. Det er vel ikke hverdagskost?

- Vi som jobber her vil jo reklamere for Fiskebrygga, vi ønsker at folk skal komme hit og gjerne at de skal komme tilbake flere ganger, sier Asbjørn Dovland. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var utrolig morsomt. Jeg måtte jo selvfølgelig se an folkene litt da jeg fikk forespørselen, men dette var en seriøs kar som hadde reist helt fra USA og forberedt seg godt, så det hele ble veldig hyggelig. Faktisk så var planen å gjennomføre frieriet på et annet arrangement, men der fikk de ikke lov, så da var det jo hyggelig at de tok turen innom oss i stedet. Håper du på flere frierier under sommerens konserter?

— Absolutt. Det er bare å komme med forespørsel, så skal vi få ordnet det. Her er du jo dessuten sikret Kristiansands fineste jubelbrøl, så fremt svaret er ja, selvfølgelig.

**Dette er altså tredje året det arrangeres gratis bryggekonsert hver tirsdag, og du er initiativtaker og hovedarrangør. Hvordan startet det hele?**

— Ideen har jeg fått fra Mandal, der broren min bor. Der har de i mange år hatt veldig populære konserter på torget Hestetroa hver onsdag gjennom sommeren. Det synes jeg var så fint at jeg tenkte det var noe vi burde fått til her også. Vi prøvde oss først med noen jazzkonserter her på brygga for 7-8 år siden, men det ble ikke noe mer etterpå. Men så, i 2012, mente jeg det var på tide. Da kalte jeg inn til møte og startet planleggingen.

Det er restaurantene på Fiskebrygga som står for konsertene. Hvordan var prosessen for å få det til?

— Jeg må understreke at jeg har møtt lite skepsis og generelt stor velvilje, både fra de andre aktørene, kommunen og Kristiansand havn. Det første året tilbød jeg meg å ta all økonomisk risiko selv, og da var også de andre mer villige til å bli med. De to første årene gjorde jeg også alt arbeidet, men i år har jeg delegert bort noen oppgaver, selv om det er nok å gjøre. Det er mange søknader og mye som må på plass før vi kommer i gang.

Du er jo ikke en kjent figur i byen. Hvem er du, og hvorfor driver du egentlig med dette?

— Jeg er en som alltid har jobbet mye, i flere ulike bransjer, men egentlig er jeg utdannet biloppretter. Jeg kjøpte denne restauranten i 2004, og startet også en i Sørlandsparken i 2006. I sommersesongen er det spesielt hektisk, og jeg jobber ofte over 70 timer i uka. Men ikke alle dagene blir like lange som den jeg hadde på tirsdag.

Hva tror du gratiskonsertene betyr for byen?

— Det var en skikkelig bekreftelse da jeg fikk høre at Fiskebrygga og konsertene her var omtalt i magasinet til Widerøe som en av tingene man må få med seg i Kristiansand på sommeren. Det er jo det som er meningen med dette, å promotere dette flotte området. Det er fort gjort at mange som ikke er så kjent her i byen ender opp i Markens og ikke finner veien ned hit, og det er jo synd. Vi som jobber her vil jo reklamere for Fiskebrygga, vi ønsker at folk skal komme hit og gjerne at de skal komme tilbake flere ganger.

Hvordan har utviklingen vært siden dere startet i 2013?

Plutselig skulle alle hit, og køen for å komme inn strakte seg helt opp til Caledonien.

— Det begynte jo litt forsiktig det første året, men vi hadde likevel ganske godt besøk. Det andre året var også greit i starten, men jeg tror det var på tredje konserten det plutselig eksploderte. Plutselig skulle alle hit, og køen for å komme inn strakte seg helt opp til Caledonien. Vi ble helt tatt på senga, og siden da har det vært veldig bra oppmøte.

Hvordan har responsen vært?

— Vi har fått masse gode tilbakemeldinger. Folk er veldig opptatt av konsertene, og det er mange som går og gleder seg og spør når vi skal komme i gang igjen. Det sier kanskje litt om populariteten når det er mange som kommer og legger til med båten kvelden i forveien for å være helt sikre på å få plass. Jeg husker spesielt en konsert i fjor, der det var så tett med båter at man bokstavelig talt kunne gå tørrskodd over vannet.

Alt i alt er det plass til 1500 mennesker inne på området. Men med mye båter og vann, hvordan ivaretar dere sikkerheten?

— Vi leier selvfølgelig inn egne vakter, og vi har også med medlemmer fra Rovernes beredskapsgruppe her på konsertene.

Dere har med dere et fast band som har spilt her hvert år. Fortell litt om dem.

— Bryggebandet er sammensatt av musikere fra konservatoriet på UiA, så her snakker vi ordentlig lokal kvalitet. Jeg så dem for første gang da de spilte Bruce Springsteen-låter i Abra Havn i dyreparken, og jeg likte dem så godt at jeg bestemte meg for at vi måtte ha med dem. De er utrolig dyktige musikere som mestrer flere sjangre, så i år blir det alt fra Beatles til sommerslagere.

Konsertene på Fiskebrygga er gratis for publikum. Du er ikke redd for å trekke folk vekk fra arrangementer med betaling?

— Jeg tenker at det er plass til begge deler i denne byen. Her engasjerer vi jo dessuten lokale krefter og ikke artister utenfra. Alt fra musikerne til lys, lyd, leie av bord og benker, vakthold og sanitet er lokale folk. Og i motsetning til hva enkelte tror, så får selvfølgelig både bandet og vaktene betalt.

Hva er planene videre?

— Planer har jeg mange av. Det eneste jeg vil gjøre her er å arrangere en to dagers matfestival, og hadde det ikke vært for Tall Ships Races, hadde jeg nok vært i gang i år allerede. Her nede har vi jo alt vi trenger, råvarer, kompetanse og fantastiske omgivelser. Men til neste år er vi nok i gang. Og så satser vi selvfølgelig på at sommerkonsertene blir en tradisjon som lever videre i mange år framover.

Les på KRSby.no: Sang "Skyfri himmel" - og skyfritt ble det