— Vi er veldig glade for at begge kronprinsessene har takket ja, sier pensjonert kontreadmiral Ove Sten Olsen til Fædrelandsvennen. Han er også stedfortredende oldermann i Helgolandslauget, og det er lauget som har invitert de kongelige til å delta ved en spesiell seremoni som finner sted på Kristiansand kirkegård den 9. mai.

Da er det nemlig 150 år siden slaget ved Helgoland der den danske marinen påførte den prøyssisk-østerikske flåten stygge tap. Men også mange dansker ble drept og skadet, og det var til Kristiansand fregattene «Jylland» og «Niels Juul» seilte for å begrave de døde og pleie de sårede.

Minnegudstjeneste

— 15 var døde da de ankom til byen og ytterlige tre døde på sykehuset, forteller Olsen.

Hvert år legges det ned krans for de 18 sjøfolkene som hviler på Kristiansand kirkegård der det i 1865 ble reist en bauta over de falne. Og i år ønsket man å gjøre noe ekstra ut av begivenheten.

— Først skal det være en minnegudstjeneste i Domkriken, og deretter blir det en seremoni på kirkegården, forteller Ove Sten Olsen.

— Til slutt blir det mottakelse ombord på et av de tre marinefartøyene som skal ligge til kai nede ved Kilden, forteller han.

Også ved 100-års jubileet i 1964 kastet det danske kongehuset glans over markeringen i Kristiansand, da ved arveprins Knud. Han hadde også med seg en modell av fregatten «Jylland» som i dag henger i Domkirken.

Dronning Margrethe

I 1988 var det selveste dronning Margrethe som la ned krans i Kristiansand for å minne de falne danskene.

Helgolandslauget ble ikke stiftet før i 1996, og da nettopp med det formål å arrangere minneseremoniene 9. mai.

— Tidligere var det Sørlandets sjøforsvarsdistrikt som sto for markeringen, men da det ble lagt ned måtte noen andre overta, forklarer Ove Sten Olsen.

Helgoland er en øygruppe i Nordsjøen omlag 45 kilometer fra Schleswig-Holsteins vestkyst, og 9. mai 1864 ble den åsted for slaget som var en del av krigen mellom Danmark på den ene siden og Preussen og Østerrike på den andre. Men selv om danskene vant sjøslaget, tapte de krigen, og Danmark mistet Schleswig-Holstein - temmelig nøyaktig 50 år etter at de også hadde mistet Norge.