Veiskuldra på fylkesvei 114 får hard medfart når 18.000 kjøretøy kjører på Toftelandsveien daglig. Foto: Kjetil Nygaard
Syklisten angret nok ikke på at han lot bilen stå i rushet tirsdag. Her smetter han forbi mens den hvite lastebilen venter på at bussen og tankbilen skal passere. Foto: Kjetil Nygaard

— Mandag var det verst. Da hadde vi store utfordringer og forsinkelser på opp mot én time, sier regionsdirektør Ole Martin Roland i Nettbuss Sør.

Hele uka er E 39 stengt ved Klepland. Omkjøringa går fra Volleberg til Tangvall på fylkesvei 114 Toftelandsveien.

Her passerer nå rundt 18.000 biler i døgnet. Flere naboer har fått tilbud om hotellovernattingmens sprengingen pågår.

Regn med forsinkelser

Den smale veien gjør at tunge kjøretøy må stoppe helt opp og vente på hverandre langs veien.

— Veien er under 5,5 meter bred. Det er utfordrende for busser og tungtrafikk å kjøre på den. Jeg har selv sett at flere fendere og skilt er kjørt ned. Men vi har ikke fått melding om trafikkuhell med våre busser ennå, sier han.

Roland påpeker at bedre rutiner ved dirigering av trafikken gjør at trafikken fløt bedre tirsdag og onsdag.

— Vi har hatt møter med Agder kollektivtrafikk og Statens vegvesen. Men busspassasjerer må fortsatt belage seg på en halvtimes forsinkelser i rushtiden, forklarer regionsdirektøren.

Styrker tilbudet

Han forstår at europaveien må stenges, og påpeker at det ikke er en ideell situasjon for noen involverte.

— Vi har styrket kapasiteten på rute 50 langs Langenesveien. Skolebusser fra videregående skoler sendes over den samme veien, og vi opprettholder rute 40 og 42 fra Tangvall som vanlig, sier han.

Onsdag ble deler av trafikken ledet opp fylkesvei 461 gjennom Songdalen og Marnardal. Det bidro til å lette på den hardt trafikkerte Toftelandsveien.

— Dessuten slapp vi vestgående trafikk forbi Toftelandsbroa i lengre perioder enn mandag og tirsdag. Da ble det noe mer kø for østgående trafikk, men totalt sett ble det nok mye bedre, sier prosjektleder Kjell Soltvedt i Statens vegvesen.