Kronprinsessen: - Knausgårds ord endret livet mitt

— Noe av det vanskeligste i mitt liv har vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden, forteller kronprinsesse Mette-Marit. Derfor traff en setning i Karl Ove Knausgårds «Min kamp» henne sterkt.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

Da litteraturtoget med kronprinsessen stoppet i Snåsa på vei sørover onsdag morgen, var temaet bøker og vanskelige temaer. Hun brukte seg selv som eksempel og var usedvanlig åpen om egne følelser:

– For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Den siste setningen av «Min kamp», første bind, siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til de frammøte snåsningene, før hun leste fra Karl Ove Knausgårds bok «Min kamp».

– Knust

Hun fortalte om hvordan hun kjente seg så sterkt igjen i Knausgårds skildringer at det føltes som hun ble knust.

Kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby, døde i 2007. Her er han ved Slottet i 2004 i forbindelse med Ingrid Alexandras dåp. Foto: NTB scanpix

– Da jeg leste Karl Ove Knausgård for første gang, så var det som noe inni meg gikk i stykker, og det åpnet seg et stort hull i brystet mitt. Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg, sa en beveget kronprinsesse.Det har lenge vært kjent at kronprinsesse Mette-Marit hadde et ambivalent og til tider anstrengt forhold til faren Sven O. Høiby, men de to skal ha skværet opp og snakket sammen før han døde av lungekreft i 2007. ## Mye usagt

Det var Knausgårds beskrivelser av sin fars død som traff henne:

– Da min far døde, så hadde jeg mye som var usagt, mye som jeg ikke forsto, og mye som jeg klandret meg selv for. Knausgård skrev om sin pappa. Jeg opplevde at han skrev om min. Vi brukte samme begravelsesbyrå. Jeg kjente igjen beskrivelsen av rommene.

– Den siste setningen av «Min kamp», første bind siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til de frammøte snåsningene, før hun leste fra Karl Ove Knausgårds bok «Min kamp»:

Da min far døde, så hadde jeg mye som var usagt, mye som jeg ikke forsto, og mye som jeg klandret meg selv for.

«For mennesket er bare en form blant andre former, som verden uttrykker igjen og igjen, ikke bare i det som lever, men også i det som ikke lever, tegnet i sand, stein, vann.» Og den siste setningen:

«– Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av kleshengeren og faller ned på gulvet.»

Ifølge kronprinsesse Mette-Marit var Knausgårds bok viktig for at hun skulle komme seg videre i sitt liv.

Skammen

Onsdag var siste dag av kronprinsessens reise med litteraturtoget, og stoppet på Snåsa var dagens første. På hvert stopp har kronprinsessen tatt for seg et tema som utgangspunkt for en samtale om litteratur, enten det har vært kjærlighet, ungdomstid eller noe annet. I Snåsa var det altså litteraturen som tabubryter som var tema, det skrevne ords rolle når noe er uforklarlig eller vanskelig å snakke om for oss.

Kronprinsesse Mette-Marit (midten) og litteraturtoget besøkte Snåsa onsdag. Til venstre for kronprinsessen står fylkesmann Inge Ryan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen.Etter det NTB erfarer har det vært svært tøft for kronprinsessen å være såpass åpen om følelsene rundt farens alkoholisme og de vanskelige følelsene etter hans død. Utover det hun sa i innlegget sitt onsdag, ønsker hun ikke å kommentere saken ytterligere.

Gjenkjenner oss selv

Kronprinsessen forklarte hvordan bøker som skildrer menneskeliv på en måte som gjør at leseren kjenner seg igjen, gjør at vi ser forbi annerledeshet og isteden gjenkjenner menneskelighet.

– Noe av det mest skambelagte mennesker opplever er når andre mennesker ikke ser oss som den vi egentlig er. Når vi ikke blir respektert eller elsket. Når andre av ulike grunner finner oss uverdige. Derfor er litteraturen ikke bare en viktig rettesnor for hvordan vi møter oss selv, men også når det gjelder hvordan vi ser andre, sa kronprinsessen.

Etter besøket på Snåsa var hun innom Steinkjer for å snakke om bøkene i livet sitt. Den litterære reisen gjennom Nordland og Trøndelag startet i Bodø tirsdag morgen og avsluttes i Stjørdal onsdag ettermiddag.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.