Svarfrist er 2. april, og konklusjonen skal brukes aktivt:

— Den skal vi bruke for alt den er verd for å vise styremedlemmene at det er stor motvilje mot å fusjonere, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, John Olav Bjørnestad til Fædrelandsvennen.

UiA har om lag 1100 ansatte, og nærmere 85 prosent er fagorganiserte. Halvparten er med i Forskerforbundet.

Når Bjørnestad venter et klart nei, er det fordi de har loddet stemningen før:

— Vi gjorde en medlemsundersøkelse i juni 2013 som viste at 75 prosent var negative. Og på et medlemsmøte i januar ble holdningen ytterligere bekreftet, sier han.

Nei i Telemark

En liknende undersøkelse ble gjort ved Høgskolen i Telemark for to uker siden, og over 70 prosent svarte nei til fusjon.

Dersom de fagorganiserte ved UiA gjør det samme, slutter de seg til rekken av motstandere av et sammenslått Universitetet Sør med 15.000 studenter og hovedsete i Kristiansand. Så vel dekaner som viserektorer har vært ute og luftet sin skepsis.

— Utredningene har ikke overbevist oss om at fusjon er et gode for UiA. De peker bare på positive mulighetsområder og effekter, men det er ikke gjort noen konsekvensanalyser knyttet til faglige og økonomiske aspekter, sier Bjørnestad.

Han mener en fusjon vil skape mye uro på campusene i Kristiansand og Grimstad som fortsatt holder på med sin egen samkjøring. Å fusjonere med ytterligere fire campuser fra HiT ved utstrakt bruk av digitalt samarbeid betrakter Bjørnestad som en dårlig idé:

— Da kan vi jo like godt fusjonere med Universitetet i Nordland, mener han.

— Vi samarbeider gjerne, men ønsker ikke en ledelsesstyrt samordning som tvinger fram et samarbeid som ikke er naturlig. Det er bedre å drive forskningssamarbeid med noen som er forskjellig fra oss enn å fusjonere med noen som er for like, legger han til.

Bjørnestad mener også at UiA har en vei å gå på egen hånd først

— Vi ønsker ikke å bli Norges største underfinansierte universitet, sier han, og viser til at mens Universitetet i Tromsø har fem studenter per ansatt, har UiA 18. — UiA må bli sterkere og bruke ressurser på å øke egen kompetanse. Vi trenger å løfte oss opp en divisjon før vi eventuelt kan fusjonere med andre, sier han.

Ikke avgjørende

Opprinnelig ble det foreslått å innhente råd fra samtlige UiA-ansatte, men det avviste styret med 6 mot 4 stemmer den 26. februar.

Rektor Torunn Lauvdal er en av de få som åpent stiller seg positiv til fusjon, og sier hun vil vektlegge de ansattes synspunkter.

— Avstemningen er selvfølgelig en del av bildet, og tas med i vurderingen. Men det betyr ikke at den blir avgjørende, sier hun.

At hun ikke ønsket allmenn rådgivende avstemning, forklarer hun slik:

— Det er fordi jeg ønsker å følge de formelle spillereglene for medbestemmelse der ansatte og studenter er tungt representert i styret. I tillegg har fagforeningene drøftingsrett før styrebehandlingen i henhold til Hovedavtalen.