MANDAL: – Dette er absolutt ingen god sak for Mandal kommune, oppsummerte rådmann Knut Sæther da den meget alvorlige rapporten fra Kommunerevisjon Vest (KV) ble lagt fram for bystyret torsdag kveld.

Her har revisjonen sjekket ti ulike anskaffelser som kommunen har gjort i årenes løp. I samtlige av disse er lovverket brutt.– Det mest alvorlige slik jeg ser det er at kun i 30 prosent av de undersøkte sakene er prosjektene konkurranseutsatt, sa Sæther.

Ingen konkurranse

De undersøkte anskaffelsene var blant annet prosjekteringen av den nye bybroa. Det var firmaet Rambøll Norge som fikk jobben for 1,8 millioner kroner – en sum som til slutt steg til hele 4,5 millioner kroner.

KV skriver i rapporten at prosjekteringen verken ble kunngjort eller konkurranseutsatt i alle EØS-land slik reglene tilsier.

ORIENTERTE: Forvaltningsrevisor Veronika Andresen fra Kommunerevisjon Vest la fram rapporten som viser at Mandal kommune brøt loven i årevis i kjøp av tjenester. Foto: Jarle R. Martinsen

Ellers ble heller ikke juridisk bistand til Barnevern Sør konkurranseutsatt. Verdien av denne var på 530.000 kroner.Et annet lovbrudd var utenomhusanlegg til Blomdalen Ungdomsskole. Den var verdt 2,7 millioner kroner. Her tok kommunen forbehold om å utelate enkelte poster i konkurransegrunnlaget, noe som er et lovbrudd.

Burde ringt bjeller

– Det burde ringt i kommunale bjeller underveis uten at andre trengte å fortelle om disse lovbruddene, sa leder av kontrollutvalget Ebba Farre Roksvold da hun sa sin mening om rapporten.

KRITIKK: Leder av kontrollutvalget Ebba Farre Roksvold mente det burde ha ringt noen kommunale bjeller da de ulike tjenestene ble kjøpt inn. Foto: Jarle R. Martinsen

Rådmannen opplyste at et strakstiltak han alt har innført er at anskaffelser over 100.000 kroner skal godkjennelse av administrasjonen.Under debatten var særlig Stein Inge Dahn (V) kritisk. – Jeg tror ikke dette er en ukultur som er over. Dette har vart i årevis, og er neppe slutt med dette, sa han.

Korrupsjon

Paul Storholt (Frp) mente rapporten nærmest avdekket korrupsjon. – Vi bør sjekke om noe slikt har skjedd, mente han.

Rådmannen sa at han skulle ønsket kommunen har råd til å ansette en innkjøpssjef, og til dette sa Alf Erik Andersen (Frp) at rådmannen burde vurdere om ikke dette er en selvbærende stilling.

Alf G. Møll (Frp) sa at rapporten er utrolig alvorlig. – I min periode som ordfører satt jeg med følelse av at alle lover og regler ble fulgt. Men noen gang fikk jeg innspill om at så ikke var tilfelle, sa Møll.

Bystyret vedtok at rådmannen skal legge fram for bystyremøtet i mai hvilke tiltak han akter å innføre.