– Jeg har hele tiden sagt at jeg skal gi meg når jeg blir 70 år. De siste tre–fire årene har vi hatt mange familieråd, for det har ikke vært opplagt hvordan vi skal gjøre generasjonsskiftet. Vi har sett en del eksempler på at det kan være vanskelig, sier Astrup til Dagens Næringsliv lørdag.

I familieselskapet Pactum, som Astrup eier sammen med sin kone og fire sønner, er det nå bygget opp verdier for over to milliarder kroner, skriver avisen.

Etter en grundig vurdering er det nå klart at det ikke blir noen av sønnene som overtar familieselskapet, men en person utenfra.

– Store sko jeg skal fylle

Mannen som er valgt ut som toppsjef for investeringsselskapet er Espen Weyergang Marcussen (48), skriver DN.

48-åringen fra Arendal starter i jobben fra nyttår.

– Det er to store sko jeg skal fylle. Jeg overtar for en sjef og hovedeier som gjennom en årrekke har skapt enormt store verdier, sier Marcussen til Fædrelandsvennen.

De siste to årene har han pendlet fra hjemmet i Oslo til lederjobben i Bergshav Management i Grimstad. Han forteller at han egentlig hadde planlagt å flytte tilbake til Sørlandet med familien.

Blir boende i Oslo

Planen var at jeg skulle overta som daglig leder i Bergshav, men slik ble det ikke. Vi har tre barn i alderen 8-14 år og det var ikke så enkelt som far hadde tenkt. Men jeg er valgt inn i styret til Bergshav, og det er jeg svært glad for, sier Marcussen.

En av Astrups fire sønner, Nikolai Eivindssøn Astrup (38), sier til DN at han støtter beslutningene som er tatt når det gjelder styringen av familieselskapet. Nikolai sitter på Stortinget for Høyre. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Marcussen har lang erfaring innen finans, og har tidligere hatt lederjobber i blant annet Nordea og Handelsbanken.

– Hvordan ser du oppgaven med å styre pengene til Astrup-familien?

– Jeg trives med å jobbe nær eierne, og en familiebedrift har en helt annen mulighet til å drive langsiktig. De fleste bedrifter må levere en kortsiktig avkastning, men her har du en helt annen mulighet til å tenke lengre frem i tid, sier Marcussen.

Vil ikke styre fra graven

Eivind Astrup sier til DN at sønnene hans fortsatt skal sitte i styret, men han har ikke lagt noen føringer for hvordan selskapet skal styres fremover.

– Jeg vil ikke være som en sørlandsreder som styrer bedriften fra graven, sier Astrup til DN.

Den påtroppende sjefen ser det som utelukkende positivt at medlemmer fra Astrup-familien blir sittende i styret.

– Det er vanlig at eierne av en bedrift representert i styret. Det skulle jo bare mangle. At de har vært gjennom en grundig prosess når det gjelder generasjonsskiftet tenker jeg er en kjempefordel, sier Marcussen til Fædrelandsvennen.