KRISTIANSAND: For en fembarnsmor og aleneforsørger (35) som Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, er det vanskelig å få endene til å møtes.

— Det er et problem når barna vil på fritidsaktiviteter, for da trenger de jo først busskort, sier hun, aleneforsørger til tre av barna på 10, 16 og 18 år.

En tur opp og ned til Kvadraturen koster over to hundre kroner for familien. Det er mange penger når hvert kronestykke teller.

En firebarnsfar (60) som er innom Frelsesarmeen denne onsdagen, er like fortvilet. Han er innom for å hente mat til sine kjære, og forteller:

— Til barn er det vanskelig å si vent, vi har ikke råd. De andre barna i nabolaget har skateboard og nye sykler hvert år, mens mine unger kommer hjem og gråter, sier han.

Nye fattige

I en fersk rapport fra Kristiansand sosialkontor kommer det frem at 150 flere barn enn tidligere antatt er fattige.

  • Vi har oppdaget at også familier som får andre typer støtte enn sosialhjelp ligger på fattigdomsgrensen, sier Oddmund Sjøvegan, enhetsleder ved sosialkontoret. Barn i familier som mottar overgangs- og stønadspenger har tidligere falt utenfor statistikken.

Sosialkontoret i kommunen søker nå Sosial- og helsedirektoratet om midler til å opprette en halv stilling som skal samkjøre arbeidet mot barnefattigdom.

— I 2006 fikk rundt 300 barn i 154 familier hjelp fra kommunen, de aller fleste enslige forsørgere, sier Sjøvegan.

Nå regner kommunen med at opptil 442 barn trenger slik hjelp.

Ferien vanskelig

Særlig ferien er vanskelig for barna. På skolen forventes det at man kan fortelle om ferieopplevelser. Derfor arrangerer kommunen og Frelsesarmeen leir for familiene.

— Bare i sommer har vi vært i kontakt med 90 familier og hjulpet dem til ferie og til besøk i Dyreparken, sier Sjøvegan fra sosialkontoret.

På årets sommerleir med Frelsesarmeen deltok seks familier med til sammen 16 barn.

Men alenemoren kunne ikke være med fordi hun jobbet. Nå er hun bekymret for den yngste sønnen.

— I hele sommer har han stort sett sittet inne og spilt spill. Hvor skal jeg gjøre av 10-åringen når de eldste barna og jeg drar på jobb, spør hun.

Hundre hjemløse

På Natthjemmet til Kirkens Bymisjon, som tilbyr overnatting for hjemløse, melder de om økt belegg det siste halvåret. De regner med 100 hjemløse, bare i Kristiansand.

— Her møter vi to typer fattige. Økonomiske fattige som ikke har råd til et sted å bo, og sosial fattigdom. Det er folk som står uten nettverk, og som opplever en stor grad av ensomhet, sier gateprest i Kirkens Bymisjon i Kristiansand, Øyvind Stabrun.

Gatepresten peker på de ekstreme forskjellene i Norge, og frykter at stadig flere vil falle utenfor i Velstands-Norge.

— Tendensen er veldig skummel. Selv familier med to inntekter merker presset, sier han.