KRISTIANSAND: Den tre år gamle Bassethunden Eddie manglet nemlig rabiessprøyte og to ormekurer for å få lov å komme på norsk jord igjen; for å slippe inn i riket måtte Eddie ha tilbrakt fire måneder i isolat og karantene i Danmark.

— Det var ikke et alternativ for oss, sier Torun Nore.

Mattilsynet ble kontaktet, men kunne ikke gi noen dispensasjon. Det endte med at ekteparet Nore måtte ta med Eddie til veterinæren i Kristiansand og gi ham giftsprøyten.

— Det var en traumatisk opplevelse. Eddie var bare tre år, og frisk og fin. Det er jo ganske paradoksalt at en norsk hund ikke skal få slippe inn i landet igjen bare fordi den har vært en liten tur utaskjærs, sier Torun Nore.

Bare få dager senere kjøpte ekteparet ny hund. Savnet av Eddie ble for stort.

Dagstur

Torun og Kristoffer Nore, som er fra Trollåsen i Oppegård, har hytte i Arendal og ferierer der hver sommer. I august fikk de et godt tilbud om dagstur til Danmark med selskapet Masterferries, og bestemte seg for en svipptur over Nordsjøen fra Kristiansand til Hanstholm. De ringte selskapet på forhånd og spurte om muligheten for å ta med seg hunden.

— Vi fikk beskjed om at det ikke var noe problem å frakte hunder i Skandinavia, sier Torun Nore.

Av denne grunn valgte ekteparet å ta med seg hunden i stedet for å etterlate den på hytta, som hadde vært et greit alternativ.

Masterferries opplyser på sine nettsider om at hundeeiere selv har ansvar for at vaksiner og papirer er i orden når dyr er med på båtturene. Dette har Torun Nore sett i ettertid.

— Vi har ikke internettilgang på hytta, og hadde ikke mulighet til å se dette tidligere. Dette ga vi også beskjed om på telefon, sier Torun Nore, som mener at reglene om frakt av hunder i Skandinavia ikke er allment kjent.

Kontakter advokat

— Jeg synes at de ansatte i Masterferries som vi var i kontakt med i alle fall kunne gitt oss et lite hint om disse reglene. Det var jo derfor vi ringte å spurte, fortsetter hun.

Torun Nore og ektemannen vil forfølge saken videre.

— Jeg kommer til å kontakte en advokat, sier Torun Nore, som ønsker erstatning for tort og svie i tillegg til dekning av utgiftene i forbindelse med avliving og ny hund.

— Det var en forferdelig opplevelse, sier kvinnen fra Oppegård.

  • Vi fikk spørsmål om det var greit å ta med hund på Master Cap som går til Danmark. Det er det. Derfor fikk ekteparet Nore svaret ja på dette spørsmålet, sier administrerende direktør i Masterferries, Svein Olaf Olsen.

Han understreker at eiere selv har ansvar for å sette seg inn i regler når det gjelder frakt av dyr, og at Masterferries dermed ikke har noen skyld i denne saken.

Ingen skyld

— Vi svarer på de spørsmålene vi får, sier Olsen, som mener at det er helt umulig for selskapet å skulle opplyse reisende om alle typer regler dersom ikke spørsmålene er konkrete.

— Har reisende spørsmål angående import og eksport bør de heller henvende seg til Tollvesenet, sier Olsen.

— Har du vært hundeeier i flere år bør du være kjent med at hunden trenger vaksiner dersom den skal ut av landet, fortsetter han.

Han mener at Masterferries har sitt på det tørre i saken, og frykter ikke et søksmål fra Torun og Kristoffer Nore.