Foto: MMS, Fvn.no-tipser

KRISTIANSAND: — Når et veibyggingsfirma bruker asfalt som fyllmasse så er det helt uakseptabelt. Og skulle entrepenøren være i tvil, så er det bare å ta kontakt med oss, sier seniøringeniør ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Thore Egeland til fvn.no om bruk av gammel asfalt som fyllmasse.

- Bruker det som fyllmasse - De bruker gammel asfalt som fyllmasse, og det er ulovlig. Gammel asfalt må leveres som spesialavfall, sier tipseren som helst vil være anonym til fvn.no.

Han har med egne øyne vært vitne til at den tyske entrepenøren Reinhold Meister GmbH har kjørt i skytteltrafikk med det som er gammel asfalt ute på E18 like ved Sørlandsparken.

  • De har kjørt opptil åtte-ni lass med gammel asfalt oppi hullet.

Hullet er på utsiden av den nye veien som skal komme på E18. Ifølge fvn.no-tipser gravde entrepenøren vekk all jorda, før de fylte hullet opp med asfalt. Tipseren mener det hele virker som en bevisst handling fra entrepenørens side.

Dekket over med steinmasser - Ja, det virker bevisst. De hadde en formann som var på stedet og dirigerte hvor asfalten skulle tømmes og som instruerte at det deretter skulle tippes stein over.

Han er overbevist om at steinmassene benyttes for å skjule det som er ulovlig fyllmasse.

Asfalten skal mellomlagres Lars Gunnar Nag ved Agder OPS, som er hovedansvarlig for byggingen av nye E18, kjenner ikke til noen ulovligheter når det gjelder fyllmassen.

  • Det jeg har fått opplyst er at asfalten ikke skal gå i deponi og at det de gjør nå er at den mellomlagres. Noe som ikke er uvanlig, sier Nag til fvn.no.

- Men mellomlagring med et lag steiner over?

  • Ja, det er ikke lett for meg å forklare, jeg er jo ikke noen ingeniør, så det er ikke godt å si, det må jeg undersøke nærmere, sier Nag til fvn.no.

Senioringeniør Egeland er ikke overbevist om måten mellomlagringen blir foretatt av entrepenøren Meister.

  • Det høres tvilsomt ut, sier Egeland til fvn.no og legger til:

— Det er lov å mellomlagre asfalt i påvente av lovlig disponering, men da må det lagres på en slik måte at det kan hentes ut igjen på en lett måte. Hvis det er tømt en steinmasse over asfalten blir det ikke lett. Dette må de ha en god forklaring på, sier Egeland til fvn.no.

— Det er jeg enig i, sier Lars Gunnar Nag, som legger til at det overhodet ikke er i deres interesse at arbeidet ikke blir utført på en god og tilstrekkelig måte.

— Det er totalt uakseptabelt dersom det er en permanent fylling, sier Nag til fvn.no. Han har nå satt i gang undersøkelser for å finne ut hva som er årsaken til steinmassene.

— De komprimerte steinmassen ved å kjøre en dampveivals over. Det betyr at det blir en permanent fylling, sier tipseren til fvn.no. Han er overhodet ikke begeistret over hva han har vært vitne til.

Reagerer på ulovlig bruk Egeland forklarer til fvn.no at gammel asfalt kun er lov til å bruke som et bygningsmateriale eller som en konstruksjon av en vei. Massen må da ikke være mer enn 10-20 centimeter tykt lag.

  • Det er lov å bruke asfalt som et bygningsmaterial, men det er totalt forbudt å bruke det til fylle opp et hull. Asfalt må ha en funksjon som et byggemateriell, hvis ikke er det helt ulovlig, forklarer han.

Han reagerer på slik ulovlig bruk, men er ikke overrasket.

— Det er et problem at slikt materiale brukes som fyllmasse, men det er ikke et ukjent fenomen. Vi har hatt noen saker opp i gjennom årene. Nå foregår det litt mer i det skjulte, sier Egeland til fvn.no.

Vil kreve det fjernet Dersom noen gjør seg skyldig i bruk av asfalt som ulovlig fyllmasse vil Fylkesmannens miljøvernavdeling kreve å få det fjernet og ryddet opp i umiddelbart.

— Det kan også bli snakk om politianmeldelse og bøtelegging, sier Egeland til fvn.no, som synes det er bra at slike ulovligheter kommer fram i offentlighetens lys.