KRISTIANSAND: — Dette er helt forferdelig. Vi utfører gratis arbeid for skoler, for ungdom på skråplanet og vi driver med integrering av fysisk og psykisk utviklingshemmede. Hvis ikke vi snart får bevilget penger til ny bane, skal jeg kjempe alt jeg kan for at det sosiale arbeidet vårt blir nedlagt. Nå er jeg lei av at vi har blitt bløffet huden full av politikerne i snart 60 år, sier Walther Johanssen, som sitter i styringsgruppen for ny speedwaybane til NMK Kristiansand.

230 ukentlige brukere

NMK Kristiansand ble stiftet 2. februar 1948 og ifølge Johanssen leverte klubben inn sin første søknad om egen arena i mai samme år. Men det eneste de har oppnådd på snaut 60 år er en minibane i Sørlandsparken beregnet for sykler inn til 80 kubikk. Riktignok brukes den av 230 barn og unge hver eneste uke, men den eldre garde må reise til Jæren eller Skien for å få skikkelige treningsforhold.

— I fjor hadde vi 12 aktive kjørere, nå har vi bare to igjen. De andre synes det ble for langt å reise.

— Det verste er at vi på 80-tallet fikk forhåndsbevilget penger fra STUI (spillemidler) på 4,5 millioner og egen tomt, men kommunen fant deretter ut at de trengte tomten likevel. Dermed ble den tilbakeregulert, med vår velsignelse. Vi ble nemlig lovet at vi i nær fremtid skulle få ny, hevder Johanssen.

Først i 1998 så det endelig ut til å bli ny fart på planene.

Informerte bystyret

  • Vi skulle få bygge på Skibåsen i Sørlandsparken og politikerne forlangte til og med at den skulle ha internasjonale mål. Hvorfor ikke finansieringen er i orden, må du nesten spørre politikerne om. De har sagt de skal kjempe for ny bane i mange år, men det er ren og skjær bløff, påstår Johanssen.

Han forteller at klubben har planene for ny bane klar, og at de er godkjent av alle instanser. Banen er kostnadsberegnet til seks millioner kroner og klubben regner med å finansiere to av dem ved hjelp av dugnad.

17. oktober i år var Johanssen i bystyret hvor han la frem historien for politikerne og utfordret dem på hva de ville gjøre med det.

— Men jeg fikk de vanlige svadasvarene «hvis om atte, så frem at». Men det de ikke tenker på er at vi hjelper ungdom på skråplanet, og at hver enkelt av dem koster kommunen to millioner i året. Men får vi ikke bane, gidder jeg ikke å ha dem lenger, sier Johanssen.