FLEKKEFJORD HIDRA— Vi er veldig godt fornøyd med det første trekket. Det ble sju hummere over minstemålet, og én som måtte slippes fri. Nå får vi se hvordan resten av uka blir, sier Eivind Bøckman.Familien Bøcman fra Flekkefjord tilbringer høstferien på Hidra for å fiske hummer, slik slekten deres har gjort det i generasjoner.- Denne må være stor nok, sier Helena Bøckman (12) begeistret, idet hun trekker teina over båtripen. Ågneposen er nesten tom, og det må legges i mer illeluktende sild.- Teorien er at krabbene ikke så lett går inn når det agnes med gammel sild, men vi har jo likevel fått tre ganger så mange krabber som hummere, ler Eivind Bøckman. Veteran.

Eivind Larsen (67) fra Hidra har fisket hummer siden han som sjuåring i 1947 kjøpte sin første båt for 125 kroner. Han kan fortelle historier om fiskere på øya som fikk 48 hummere i 24 teiner. Det er imidlertid lenge siden fangstene var så gode.- Det er heller ikke så mange som fisker etter hummer nå for tiden. Før kunne vi nesten gå tørrskodd på alle dobbene, sier han.De siste årene har Eivind Larsen satt teinene sine utenfor Lista. Årets fiske startet godt, da han i går på 19 teiner fikk 11 hummere. I fjor måtte han for hele sesongen nøye seg med i underkant av 50 mot nesten det dobbelte året før.- Jeg tror bestanden ville tatt seg opp dersom oppsynet hadde vært bedre. Etter å ha fisket hvert eneste år i 60 år har jeg aldri fått kontrollert verken redskap eller fangst, sier han. Misfornøyd.

— Nesten ingen som jeg har snakket med er fornøyd med hummerfiskets første dag. Selv har jeg fått én hummer for hver tredje teine, men jeg sier ikke hvor mange teiner jeg har i sjøen, sier yrkesfisker Harald Hæstad fra Høvåg.Registrert fisker Gustav Larsen fra Lindesnes fikk i går 30 hummere i 60 teiner, noe han betegner som bra. - Hummerfisket er kystkultur på sitt beste. Det er ikke det lovlige fisket som truer bestanden, men det omfattende teinefisket fra turister og hyttefolk i fredningstiden, mener han.Ifølge Gustav Larsen som sier han taler på vegne av mange hummerfiskere i Lindesnes, så ser bestanden ut til å ha tatt seg opp de siste tre årene. Totalforbud.

En arbeidsgruppe nedsatt av Fiskeridirektoratet har foreslått å totalforby hummerfisket i 20 år, alternativ i 10 til 15 år kombinert med utsetting av yngel. Forslaget har nå vært ute på høring, og et revurdert forslag vil bli presentert under hummerfestivalen i Risør førstkommende lørdag.Tekst: Torbjørn Witzøetorbjorn.witzoe@fvn.no - 908 70 718