HOVDEN: Mattilsynet har undersøkt 356 vannverk i hele Norge, for å finne ut om rensingen av drikkevannet tilfredstiller kravene. I en oversikt Aftenposten bringer fredag, viser det seg at Hovden vannverk er det eneste på Agder som ikke har god nok rensing til å ta bakterier og parasitter i drikkevannet.

De siste månedene har Mattilsynet ført tilsyn med 356 vannverk og har funnet alvorlige brudd på forskriftene som skal sikre oss rent vann, skriver Aftenposten.

200.000 nordmenn med tarmbakterier

En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at over 200.000 personer fikk tarmbakterier i drikkevannet sitt i fjor. I områder hvor rør har brukket, har forekomsten av tarmsykdommer økt med 40 prosent. Likevel mangler 26 prosent av vannverkene systemer for å hindre innsug av forurenset vann, og Hovden vannverk er ett av dem.

Oslo verst Tilstandene er likevel verst i Oslo-området. Maridalsvannet, drikkevannskilde for 90 prosent av Oslos befolkning, er infisert av to farlige parasitter, skriver Dagsavisen. En av disse, Giardia-parasitten, herjet i Bergen høsten 2004 og sørget for at flere tusen ble syke.

Folkehelseinstituttet advarte allerede for 20 år siden om den dårlige vannkvaliteteten, som ofte kommer som en konsekvens av gamle rør. Mer enn en firedel av vann— og avløpsrørene i Norge er gamle og rustne. Dette gjør at de ofte brekker, noe som øker risikoen for at kloakk kommer inn i vannrørene.