Vennesla: — Det går ikke an å forklare hvor vondt det gjorde. Jeg trodde ikke at det var mulig å tåle så mye smerte, forteller Christer Sundstøl.

15-åringen snakker om sin femte hjerteoperasjon. I sommer ble brystkassen hans åpnet opp av kirurgene på Rikshospitalet. En klaff i hjertet måtte byttes med en ny klaff fra et annet menneske. Ytterst smertefullt etter narkosen, men Christer var bare glad når de verste smertene ga seg. Den «gamle» klaffen var blitt gradvis forkalket, og klarte ikke lenger å føre nok blod til lungene. Det førte til konstant utmattethet.

— Etter operasjonen kunne jeg endelig spille fotball igjen. Det var utrolig viktig for meg, sier han.

Vindbjart. I september, bare to måneder etter operasjonen, kunne Christer endelig ikle seg Vindbjart-drakta igjen. Etter å ha sett på lagkameratene fra sidelinjen i nesten ett år, kunne han igjen ta sin vante plass på midtbanen.

— Det var utrolig kjedelig å ikke kunne spille, men jeg var i for dårlig form. Når skolen var over ville jeg bare slappe av. Jeg var forferdelig sliten hele tiden.

Nå er Christer i god form, noe både han og foreldrene hans, Jorunn og Geir, vet å sette pris på. Den unge venndølen har nemlig kjempet mot oddsene hele livet. Ved fødselen ble det oppdaget en bilyd i hjertet hans. Legene kunne fortelle foreldrene at sønnen hadde fire store feil med hjertet.

Fem operasjoner senere er Christer som en hvilken som helst annen tenåring. Riktignok blir han litt fortere sliten enn lagkameratene, men endringene fra før operasjonen er massive. Selv legene er overrasket over hvor raskt han har kommet seg etter inngrepet.

- Verdt det

Christer Sundstøl vil om fem til ti år trenge en ny operasjon. Hjerteklaffen må på nytt byttes ut. Legene kan sette inn en syntetisk klaff som vil fungere lenger enn en klaff fra et annet menneske, men da vil ikke Christer kunne drive med idrett.

— Jeg gjør det gjerne flere ganger hvis jeg kan fortsette med fotball. Det er verdt det, sier Sundstøl.

Grunnet hjertesykdommen kan Christer aldri bli toppidrettsutøver, men han har uansett andre planer.

— Før ville jeg gjerne bli kirurg, men nå har jeg lyst til å gå elektrolinja på videregående. Det er viktig å velge noe jeg kan klare med hjertefeil.

15-åringen er også engasjert i andre ting enn fotball. Han innehar nå vervet som ungdomsrepresentant i styret til Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) i Vest-Agder.

— FFHB har vært viktige. De har alltid støttet meg. Vi finner på mye gøy i ungdomsgruppa, men noe av det beste er å kunne snakke med andre som også har hjertefeil, sier Christer.