KRISTIANSAND: — Jeg har selv overvært et par forestillinger de siste fem årene, sier politimester Bjørn Hareide. Han har nøye vurdert om det kunne være yrkesetiske konflikter knyttet til tilbudet fra Agder Teater.

Fvn.no skrev i går om ordningen der politiet har adgang til å rekvirere to frie plasser til alle forestillinger i Agder Teater. Ordningen skriver seg fra vedtekter fra 1875, vedtatt i en tid da politiets tilstedeværelse på teaterforestillinger var høyst påkrevet.

Loven er nå foreldet, og tildelingen av gratisbillettene er blitt en tradisjon som holdes i hevd.

— Det er et ønske fra Agder Teater om politiets tilstedeværelse, og de som går på forestillinger eller konserter er kun personer med politimyndighet, som i tillegg har anledning til å ta med seg en ledsager, understreker politimesteren.

I ytterste konsekvens må vedkommende teatergjest påregne å gå på jobb dersom det blir påkrevet.

— Når det er sagt, er jo dette i første rekke et kulturtilbud til politiet som jeg har vurdert til å være akseptabelt for oss. Jeg ser at dette er et grensetilfelle, men jeg har hele tiden ønsket å være åpen om denne praksisen, sier Hareide.

Han påpeker at politiet ellers er svært strenge når det gjelder å motta ytelser.

— Jeg tror mine medarbeidere oppfatter meg som så pirkete og streng til daglig, at jeg følte vi kunne opprettholde ordningen om gratisbilletter i teateret.

— Hvor ofte bruker politiet disse plassene?

— Det har jeg inntrykk av at er ofte. Det er organisert slik at vi trekker disse plassene blant alle som er interessert i å gå, og hvis vi ikke benytter dem, melder vi fra til teaterets billettkontor, slik at også disse plassene kan bli solgt.

Politiet har forøvrig den samme avtalen om gratisplasser når sirkuset kommer til byen.