KRISTIANSAND: Kvinnen er dømt for trusler og ni brudd på besøksforbudet mot legefamilien. 60 dager av dommen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Forutsetningen for prøvetiden er at kvinnen ikke oppsøker, forfølger eller på noe vis tar kontakt med familien, samt at hun tar i mot et behandlingsopplegg fra kommunehelsetjenesten i Kristiansand.

Straffen er den samme som aktor forrige uke la ned påstand om i tingretten.

— Vi er fornøyd med at retten deler vår vurdering av straffeutmålingen og bevisene i saken. Kvinnen har tilstått, så det var ikke noen uenighet om hun skulle dømmes eller ei, sier politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Kvinnens forsvarer, høyesterettsadvokat Ivar Sveen, hadde ikke fått tilsendt dommen da fvn.no tok kontakt og hans uttalelser bygger på den kunnskap han har om dommen gjennom fvn.no.

-Jeg er noe overrasket over at hun er dømt for å ha gjort seg skyldig i straffbar trussel, kommenterer høyesterettsadvokat Ivar Sveen.

-Men jeg har sympati for en betinget dom, som inneholder et opplegg for denne kvinnens sosiale tilpasning.

Kledde av seg

Trakasseringen av familien skal ha skjedd i seks år. Flere ganger har kvinnen tatt seg inn i familiens bolig, hvor hun har oppført seg truende mot barna. Ved et tilfelle oppholdt hun seg i huset iført bare truse og bh. Kvinnen skal også ha oppsøkt legen på hans kontor, hvor hun kledde av seg buksen og tøyet på overkroppen og nektet å forlate stedet.

Familien har også fått tusenvis av telefoner og tekstmeldinger.

— Kvinnen har plaget min familie med varierende intensitet. Enkelte netter kan det komme 30 telefonsamtaler og tekstmeldinger. Alle familiemedlemmene blir kontaktet, og barna har fått slibrige tekstmeldinger. Vi har opplevd situasjonen meget frustrerende, sa legen til Fædrelandsvennen i vår.

Fire ganger tidligere har kvinnen møtt i Kristiansand tingrett etter å ha blitt arrestert. Alle gangene skal hun ha begjært seg løslatt og lovet å være snill.

«De mange bruddene på besøksforbudet, særlig ved å opptre utenfor og trenge inn i hjemmet til familien, har vært skremmende og ekstremt plagsomme. Familiens livskvalitet har som følge av kvinnens invadering og uberegnelige atferd over en lengre periode blitt sterkt redusert. Det er ikke bare de enkelte bruddene som har vært traumatiske, men like mye uvissheten om når kvinnen vil slå til neste gang», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Ikke omsorgstilbud

24-åringen har i retten tilstått forholdene hun stod tiltalt for, men nektet straffskyld for at hun skal ha truet med å skade barna. Retten var imidlertid ikke i tvil om at trusselen var fremsatt forsettlig, og dømte henne også for dette punktet.

Da rettssaken startet forrige uke konkluderte retten med at kvinnen er tilregnelig, men at hun har en nedsatt evne til realistisk oppfatning av verden rundt seg.

Retten medgir i dommen at fengselsstraff ikke fremstår som et egnet pedagogisk avskrekkende og forebyggende virkemiddel, men siden det for tiden ikke foreligger noe alternativt omsorgstilbud som kan forebygge og hindre gjentakelser, får hun en ubetinget dom. De sakkyndige har i den rettspsykiatriske erklæringen konkludert med at kvinnen var og er strafferettslig tilregnelig.

— Grunnlaget for retten har vært at det ikke foreligger et annet alternativ for å hindre at hun begår lignende forhold. Vi oppfordrer imidlertid kommunen til å stille opp med andre tilbud for henne, sier Thorsen.