OSLO: Kronprinsesse Mette-Marit skulle etter planen ha vært til stede ved åpningen av Norsk psykiatrisk forenings 100-årsjubileum i Gamle Logen, men måtte melde avbud på grunn av sykdom. Avgjørelsen om at kronprinsen ville steppe inn for sin kone kom onsdag formiddag.

Også helse— og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) var til stede på konferansen.

Fremtiden Tema for jubileumskonferansen «Konsekvenser av kunnskap», som varer fram til fredag, var fremtidens psykiatri og fremtidens psykiater, arbeidet og psykisk helse, angst for sykdom og konsekvenser av tidlig eller sen hjelp.

I sin åpningstale sa kronprins Haakon blant annet:

– Vi har alle behov for selv å definere – og fortelle – historien om vårt liv, gjennom de erfaringer vi har gjort oss. Jeg vet at mange i dag opplever at den både defineres og fortelles av andre. Det er vondt når ens livshistorie henges på knagger av symptomer, diagnoser, trygdeordninger – og når liv og personlighet blir beskrevet utelukkende på bakgrunn av dette. Av og til kan det være for lett å plassere mennesker ut fra en sykdomshistorikk.

Må se helheten Kronprinsen kom også inn på viktigheten av å se helheten i det psykiske helsearbeidet.

– Det er nødvendig fordi vi er hele mennesker med ulike behov – og fordi alt i livene våre henger sammen. I enkelte faser og tilfeller vil det være behov for medisiner og terapi. I bunnen ligger et allmennmenneskelig behov for å bli sett, tatt på alvor, bruke evnene våre, ha noen å være glad i – og at noen er glad i oss, sa kronprinsen, og la til økt kunnskap og personlige møter er effektive verktøy for å fjerne fordommer.