KRISTIANSAND: Overfallet, som opprørte både Politiets Fellesforbund og ledelsen ved Agder politidistrikt, skjedde i Dronningens gate natt til søndag 23. april i år. Politibetjentene hadde tidligere på kvelden bedt 23-åringene om å forlate Kvadraturen etter krangling og småknuffing. Da dette ikke ble etterfulgt forsøkte patruljen å pågripe dem, med det resultat at østlendingene gikk til angrep.

En av politimennene ble tildelt et knyttneveslag mot pannen, samt et slag i tinningen. Han klarte deretter å få en av de tiltalte i bakken, men fikk da to spark i magen og et spark i ansiktet. Den andre betjenten ble slått og sparket så hardt i hodet at han falt bakover og ut i veibanen.

Ble sykemeldt

Også i politibilen på vei til arresten oppsto det tumulter. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett måtte en av de tiltalte roes ned med hjelp av pepperspray.

Tingretten mener at polititjenestemennene ikke kan bebreides for den situasjonen som oppstod. Grunnen er at de ved to tilfeller hadde gitt 23-åringene anledning til å frivillig følge pålegget om å forlate sentrum.

Betjentene, som begge er i begynnelsen av 30-årene, ble sykemeldt i henholdsvis to og ti dager som følge av volden. Begge uttalte i retten at de aldri har opplevd lignende. En av dem har også forklart at han fortsatt bærer med seg noe av frykten han opplevde den aktuelle kvelden.

Etter at 23-åringene var påsatt håndjern kom begge med drapstrusler mot politibetjentene. «Du er beskyttet når du er på jobb, men jeg skal nok klare å drepe deg og din familie på fritiden», skal en av dem ha uttalt, noe tingretten mener var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Politibetjenten som ble truet skal også ha forklart at han oppfattet truslene som svært ubehagelige.

Husket lite

De to østlendingene har erkjent delvis straffskyld etter tiltalen, men har oppgitt at de var så beruset at de husker lite av hendelsen.

«Tiltalte skal bedømmes som om han var edru. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig fremsatte truslene og at han var klar over at disse var egnet til å fremkalle alvorlig frykt», heter det i dommen.

23-åringene er begge tidligere domfelt for grove tyverier. Den ene av de to overfallsmennene tilhører et kickboksermiljø på Østlandet.

Leder for Politiets Fellesforbund på Agder, Ernst Olav Lunde, mener angrepet på sine to kolleger var alvorlig.

— For hver gang politiet blir angrepet på jobb er det urovekkende. Det er bare én måte å reagere på denne type vold, og det er streng straff, sa Lunde til Fædrelandsvennen dagen etter angrepet.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen fra Kristiansand tingrett.