KRISTIANSAND: – Jeg kjenner rusmiljøet godt. De bytter rus med sex hele tiden, sa Olav Espegren som sakkyndig vitne i voldtektssaken i Agder lagmannsrett i går.

Aktor, statsadvokat Stina Sveier Nielsen, likte Espegrens beskrivelse svært dårlig:

– Med all respekt, Espegren. Det er ingen prostituerte som er fornærmet i denne saken.

– Man trenger ikke være prostituert for å drive prostitusjon, repliserte Espegren, og fortsatte:

Skjer ikke igjen

– Det er ingen gjentakelsesfare hvis han holder seg vekk fra rus og får oppfølging og gode rammer rundt seg. Mengden hormoner avtar med årene, sa Espegren, som understreket at han kjente saken i hovedsak fra samtaler med 51-åringen.

Dette fikk aktor til å gå verbalt i strupen på Espegren:

– Hvordan kan du da si dette? Er du kjent med at han mishandlet en prostituert på det groveste i 2001 og ble dømt i 2002? Det undrer meg at han har så sen debut. Han ble løslatt på slutten av 2004, og begikk så den første handlingen han nå er tiltalt for sju måneder senere. Hvordan kan du vite at dette ikke vil skje igjen? Du kjenner heller ikke faktum i saken og hva fire ofre fra en 9-månedersperiode har fortalt om hva tiltalte har gjort med dem, sa Sveier Nielsen.

– Jeg har et positivt inntrykk av ham. Men min erfaring bygger også på erfaring fra andre pasienter, svarte Espegren.

Ikke undersøkt

Psykiateren sa at politiet og påtalemyndigheten ikke har etterforsket saken mot 51-åringen godt nok.

– Det ble ikke foretatt en judisiell undersøkelse av ham etter pågripelsen for å se om han var utilregnelig eller psykotisk i perioden hvor de tingene skjedde som han er tiltalt for. Det mener jeg burde vært gjort.

Forsvarer Ann T. Bugge forlangte en protokolltilførsel på dette, og aktor svarte med en protokolltilførsel med at Espegren ikke kjenner saken fra annet enn det tiltalte har sagt til ham som pasient.

Adhd

Det kom fram at 51-åringen har en adhd-diagnose, en personlighetsforstyrrelse og depressive symptomer. Adhd medisineres han for, noe tiltalte ikke er helt bekvem med:

– Han ønsker egentlig ikke medisinering. Han leser mye i Bibelen og håper at Gud skal helbrede ham. Jeg mener det er best med medisinering, sa Espegren.

Det kom også fram at tiltalte slet på skolen med mobbing, utstøting og adferdsproblemer. Han var preget av å være kuet av en autoritær far. Han skal ha misbrukt amfetamin i perioder over 30 år.

Overlege og psykiater Olav Espegren mener det ikke er sikkert at 51-åringen voldtok de fire kvinnene slik tiltalen lyder. Han mener det er helt vanlig i rusmiljøet at dop byttes med sex.

Tiltalt for fire voldtekter

Den tiltalte 51-åringen ble dømt til åtte års forvaring med en minstetid på fem år i Kristiansand tingrett i januar.

I ettermiddag eller fredag avgjøres skyldspørsmålet i Agder lagmannsrett.