– Vi er svært ulykkelige hvis det viser seg at kjøttdeig fra Gilde er årsaken til sykdommen, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.

Det er kjøttdeig merket med autorisasjonsnummeret 103 som nå blir tilbakekalt. Kjøttdeigen er tydelig merket på etiketten med nummeret, og den skal stamme fra Gildes anlegg på Rudshøgda.

I tillegg trekker Gilde tilbake karbonadedeig og familiedeig av frykt for at noen av de samme råvarene som er brukt i kjøttdeig, kan ha funnet veien til disse produktene.

Ikke funnet bakterien

Produktet er i hovedsak levert til Østlandsområdet, men noe er også levert til Sør-Vestlandet. Men for å være på den sikre siden oppfordrer Gilde forbrukerne om å sjekke etiketten på kjøttdeigen.

– Gilde produserer på i alt fem anlegg, men det er ingen indikasjoner på at kjøtt fra de andre anleggene er infisert, sier Sundquist.

Gilde har selv ikke funnet noen tegn til bakterien.

– Vi har i to år hatt et rutinemessig overvåkingsprogram hvor vi har tatt ukentlige prøver, og vi har aldri hatt noen positive utslag på denne bakterien. Derfor har vi ikke noen forklaring her og nå, dersom det er riktig at denne E.coli-bakterien stammer fra fabrikken vår, sier Sundqvist.

Varmebehandling

Det er Folkehelseinstituttet som har rettet mistanken mot Gilde. Folkehelseinstituttet tar selv ikke prøver, men har intervjuet familiene som er rammet av sykdommen, og har etter dette rettet mistanken mot Gilde.

Sundquist oppfordrer nå folk til å varmebehandle kjøttet fordi bakterien dør ved varmebehandling, og i tillegg ha god kjøkkenhygiene.