De tre partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp) lover at statsbudsjettet for neste år vil få en annen profil enn budsjettene til Bondevik-regjeringen, og at de rikeste må betale mer skatt.

– Vi er enige om det viktigste: At budsjettet ikke skal inneholde skattelettelser og at vi skal bruke mer penger til skole, eldreomsorg og barnehager, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) før regjeringsmedlemmene satte seg ved møtebordet på Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker søndag ettermiddag.

– Mer rettferdig

De skal starte arbeidet med å lage den rødgrønne regjeringens første egne statsbudsjett.

– Vi vil ha et skattesystem med en mer rettferdig profil, og da må de rikeste betale mer, sier Stoltenberg.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier også at budsjettet vil inneholde noen skatteskjerpelser, men hun vil ikke si hvilke grupper som blir rammet.

– Vi skal bringe skattenivået tilbake til 2004-nivå, og en liten skatteskjerpelse vil det bli. Vi skal lage et mer rettferdig og miljøvennlig budsjett, sier SV-lederen.

Være streng

Hennes oppgave blir å holde igjen pengebruken og si nei til gode ønsker fra fagstatsrådene.

– Vi skal bruke så mye oljepenger vi bare kan uten at folk får en renteregning og konkurranseutsatt industri får problemer. Det er en krevende balansegang, og de største forventningene har vi selv. Vi har store ambisjoner og mye vi skal få til på fire år, sier Halvorsen.

Hun understreker at regjeringen er et kollegium, men at partiene kan være litt uenige om hva som skal prioriteres.

Som alle finansministere er Kristin Halvorsen forberedt på å tåle kjeft og frustrasjoner, men hun regner også med forståelse fra de andre regjeringsmedlemmene.

Kommuner og samferdsel

Kommunalminister Åslaug Haga (Sp) sier hun har med seg signaler fra sitt eget parti om å fortsette styrkingen av kommuneøkonomien og styrke samferdselssektoren.

– Først og fremst vil jeg ha et helhetlig og klokt opplegg der alle partier får gjennomslag, sier hun.

På budsjettkonferansen deltar alle statsrådene, regjeringspartienes parlamentariske ledere og finanspolitiske talspersoner. På sidelinjen sitter en stor gruppe fra embetsverket i Finansdepartementet og flere politiske rådgivere og statssekretærer.