KRISTIANSAND: Klokken 12 i dag kunne flyalarm-signal høres over hele landet. Fem minutter etter ble faren over-signalet blåst.— Varslingsprøven gikk veldig bra, 100 prosent av de tyfonene som ble testet, fungerte, sier distriktsjef ved Vest-Agder sivilforsvarsdistrikt, Geir Ellingsen . Alle tyfonene i Vest-Agder styres av digitale radiosignaler som sendes fra en laptop. Her kan hver enkelt tyfon skrus av og på. I dag ble alle landets tyfoner styrt gjennom én pc plassert i Oslo.

50 prosent dekning

Halvparten av landets befolkning bor slik til at de ikke hører varslingen. Denne prosentsatsen er også gjeldende i Agder-fylkene.

— Det er i hovedsak satt opp tyfoner i Kristiansands- og Vennesla-området. 2 av totalt 42 aktive tyfoner står på bygg som for tiden renoveres, men ellers er det ingen dramatikk i at det finnes uvirksomme tyfoner, påpeker Ellingsen.

Fvn.no skrev i går om anlegg som er ute av drift, men dette er anlegg som er foreldet og skal ned uansett, understreker distriktssjefen.

— Nå står det igjen å få plukket ned 11 slike horn.

Ny teknologi

Det er et åpent spørsmål om tyfonens tidsalder snart er over. Direktoratet for sivilt beredskap har foretatt tester med utsending av sms.

— Flyalarm er et veldig lite sannsynlig varsel i våre dager. I fredstid er det ofte geografisk bestemt hva slags behov som finnes, noen steder er det rasfare, andre steder store vannmengder, flom eller gasslekkasjer. I noen av disse tilfellene vil kanskje utsending av varsel via mobiltelefon være mer hensiktsmessig.