BJERKREIM: Sjokkerte bilister tok ifølge Aftenbladet.no kontakt med politiet etter at mannen hadde foretatt en rekke forbikjøringer i høy fart fra fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland til Bjerkreim.

— Han kom som skutt ut av en kanon. Det så ut som han hadde stjålet både bil og bensin, sier lensmann Kjetil Andersen ved Bjerkreim lensmannskontor til fvn.no.

0,21 km/t fra å miste lappen

Lensmannen stilte seg opp ved E 39 like nord for Vikeså for å stoppe 23-åringen fra Mandal. Han la seg på hjul om lag en kilometer, før bilføreren måtte bremse opp på grunn av kø.

— Jeg målte en gjennomsnittsfart på 115,79 kilometer i timen. Men den hastigheten jeg så, var langt over hastigheten som ble målt. Han kjørte ekstremt, og hadde gullhår som unngikk beslag av førerkortet, sier Andersen.

Mandalitten var bare 0,21 kilometer i timen fra å miste lappen. Grensen for at et førerkort kan beslaglegges i 80-sone er 116 kilometer i timen.

— Med radarmåling ville sjåføren uten tvil fått ubetinget fengsel, sier lensmannen.

Fikk bot

23-åringen kom fra råkjøringen med en bot på 7800 kroner og to prikker. Dersom han får en prikk til, ryker lappen.

— Han hadde fem prikker fra før. Det viser at han ikke har tatt trafikksikkerhet alvorlig nok, sier Andersen, som er mildt sagt rystet over kjøringen.

Sjåføren hadde foretatt mange forbikjøringer på svært uoversiktlige strekninger, og flere vitner anslo overfor politiet at han kjørte i over 200 kilometer i timen.

— Han er en av verstingene. En av de som vi er på jakt etter. Han hadde veldig flaks i dag, og vi får håpe at han tar til vett.

Ble skjelt ut

23-åringen hadde to jevnaldrende kamerater med seg i bilen. De var på vei fra Mandal til en sosial happening på Nord-Jæren, men skal ifølge lensmann Andersen ikke ha hatt dårlig tid.

— Han hadde ikke noen god grunn for kjøringen. Mannen la seg paddeflat for resultatet av målingen. Han fryktet at målingen var langt verre, sier han.

Lensmannen forteller at illsinte bilister stoppet og skjelte ut bilføreren etter at de oppdaget at han var blitt tatt av politiet.

— Jeg syntes det var greit, og lot dem holde på. Selv beklaget han overfor bilistene. Den ene av bilistene var en tidligere aktiv rallykjører. Han var bestyrtet over kjøringen, og sa at det var noe av det villeste han hadde sett, sier Andersen, og berømmer bilistene for å ha varslet politiet.

Mannen ble stoppet av politiet like etter klokken 13 fredag. Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt skal ikke ha mottatt meldinger fra bilister som har sett bilen, men lensmann Andersen tror ikke føreren begynte villmannskjøringen ved fylkesgrensen.

— Jeg ser ingen grunn til at han ikke har råkjørt også på Agder-siden, sier han.